Το μεγάλο παρκάρισμα

09:22 6/7/2012 - Πηγή: Olympia

Του Ηλία Καραβόλια,

Ένα φθηνό αγαθό δεν είναι πάντα ελκυστικό, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία αλλά ενίοτε, σύμφωνα και με τις ανθρώπινες προτιμήσεις. Ένα σπάνιο όμως ,και ταυτόχρονα φθηνό αγαθό, μάλλον γίνεται ‘σκοτεινό αντικείμενο του πόθου’ για κάποιους. Κάπως έτσι μοιάζει το χρήμα στην εποχή μας: θεωρητικά μπορεί να αγοραστεί από όλους φθηνά, αλλά τελικά αποκτιέται από λίγους, που φροντίζουν στην συνέχεια, μεθοδικά ,να το ακριβύνουν για τους πολλούς…

Χθες λοιπόν ,σε μια συντονισμένη παγκόσμια κίνηση, οι δεξαμενές ρευστότητας( Κεντρικές Τράπεζες) άνοιξαν τους κρουνούς και υποτίθεται

έριξαν το απαραίτητο νερό στους ωκεανούς της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία όμως έχει πάντα μπροστά της τα παγόβουνα
των χρεών. Επιγραμματικά αναφέρω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,75%( ιστορικό χαμηλό κόστους χρήματος), η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, 50 δισ. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφνιδιαστική, νέα μείωση επιτοκίων ( βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 6%, μειωμένο κατά 0,3%).Η δε κεντρική τράπεζα της Δανίας, μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο αρνητικό ρεκόρ του – 0,2 %( !) ,για διατηρηθεί σταθερή η κορόνα στις αγορές συναλλάγματος.

Είναι αφόρητα πανομοιότυπες οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, όταν ρίχνουν το ‘μαγικό επιτόκιο’ στην διατραπεζική αγορά : ‘ Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αδύναμη, με έντονες αβεβαιότητες που επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη. Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης. Οι τράπεζες, είναι σημαντικό να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Η ισχύς των ισολογισμών τους θα αποτελέσει παράγοντα – κλειδί ως προς την παροχή πιστώσεων στις οικονομίες και την ομαλοποίηση όλων των καναλιών ρευστότητας.’, είπε ο κος Draghi, άρχοντας της πιστωτικής πολιτικής στην Ευρώπη, ως πρόεδρος της ΕΚΤ.

Και έχοντας την κάνουλα στα χέρια του, ο κεντρικός τραπεζίτης της παραπαίουσας Ευρωζώνης, σημείωσε ότι ‘…οι επιπτώσεις από τις έκτακτους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ , θα χρειαστούν χρόνο για να φανούν, όπως και τα αποτελέσματα από τις αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς η ΕΚΤ, ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας ’ .Για να μην στεναχωρήσει και τους πολιτικούς ηγέτες, καλωσόρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, στις 29 Ιουνίου, και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως “εκπρόσωπος” των EFSF-ESM( οι μηχανισμοί στήριξης)

Και όμως, ο διοικητής της ΕΚΤ, παρά την μονότονη, θεωρητική και συνήθη ομιλία του, είπε το εξής καταπληκτικό :΄΄ Δεν υπάρχει κάποιος συντονισμός που να επεκτείνεται πλέον της συνήθους ανταλλαγής απόψεων για τον επιχειρηματικό κύκλο, τις οικονομίες και την παγκόσμια ζήτηση”. Δηλαδή, μιλάνε μεταξύ τους, ξέρουν τους ‘ κύκλους’ της οικονομίας, αλλά δεν βρίσκουν(!) κάποιον άλλο τρόπο να ‘συντονιστούν’ , πέρα από τις συνηθισμένες οικονομικές νόρμες, τα γνωστά καλούπια της νομισματικ

Keywords
Τυχαία Θέματα