Το Ισραήλ παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

18:32 16/8/2012 - Πηγή: Olympia
Το Ισραήλ εξακολουθεί να εξετάζει την πορεία της δράσης του κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, επιβεβαιώνοντας αμερικανική εκτίμηση ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μια στρατιωτική επίθεση.“Υπάρχει ένα φόρουμ εννέα (υπουργών), υπάρχει ένα συμβούλιο (ασφαλείας) και η απόφαση, όταν θα χρειαστεί, θα ληφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μπαράκ στο κοινοβούλιο, απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουσπεύδουν προς έναν πόλεμο με την
Τεχεράνη.

Μια σειρά από σχόλια Ισραηλινών αξιωματούχων και δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης την τελευταία εβδομάδα προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές, καθώς άφηναν να εννοηθεί ότι μία επιδρομή θα μπορούσε να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός ΆμυναςΛίον Πανέτα δήλωσε ότι είναι σημαντικό η στρατιωτική δράση να αποτελέσει την “έσχατη λύση” και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για να φέρουν αποτελέσματα οι κυρώσεις και οι διπλωματικές πιέσεις.

“Δεν πιστεύω ότι έχουν πάρει μία απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε μια επίθεση κατά του Ιράν αυτήν την εποχή ή όχι”, σημείωσε ο Πανέτα.

Σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία επικυρώθηκε ο διορισμός του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο Μπαράκ σημείωσε ότι το ιρανικό ζήτημα συζητείται επανειλημμένως και σε βάθος στα φόρουμ της ισραηλινής κυβέρνησης.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Το θέμα αυτό είναι περίπλοκο, αλλά μελετάται επισταμένως”, σημείωσε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που υπάρχουν για διαφορές σε υψηλόβαθμο επίπεδο όσον αφορά την εξαπόλυση ή μη μιας επίθεσης σε απομακρυσμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει τις κατηγορίες του Ισραήλ και των Δυτικών ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ως στόχο την κατασκευή πυρηνικού όπλου, έχει απειλήσει με ευρεία αντίποινα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Τα αντίποινα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες μιας αναγκαστικής εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Την ίδια ώρα διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπορεί να αποφασίσει ότι είναι μικρότερη η ποσότητα ουρανίου που αγνοείται σε ερευνητικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από αυτό που πίστευαν προηγουμένως και ότι αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια ελάφρυνση των ανησυχιών ότι η “χαμένη” αυτή ποσότητα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ είχαν ζητήσει από το Ιράν να διευκρινίσει μια “ανακολουθία” καθώς σε περσινή απογραφή τους του φυσικού μεταλλεύματος ουρανίου και των επεξεργασμένων αποβλήτων του στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη έδειξε ότι υπήρχαν 19,8 κιλά λιγότερα από την ποσότητα που είχε καταμετρήσει το ίδιο το ιρανικό εργαστήριο.

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι έκτοτε η “ανακολουθία” αυτή έχει εν μέρει “εξηγηθεί” στις συνομιλίες που έχουν γίνει

Keywords
Τυχαία Θέματα