Τελικά ήταν αλήθεια: Μπήκαν και τα Σκόπια στο PSI!

11:22 16/3/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει η Σοφία ΒούλτεψηΔεν μελετούσα καλύτερα… ένα τσουβάλι λίρες;

Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει στο άρθρο μου της 20ής Φεβρουαρίου (εδώ) – «Εντάσσονται και τα Σκόπια στο PSI;» – είναι καταφατική.

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε (χωρίς τις ψήφους των Ελλήνων ευρωβουλευτών) μια τόσο αρνητική για την Ελλάδα έκθεση προόδου για τα Σκόπια.

Χειρότερη

έκθεση, συνοδευόμενη μάλιστα από ψήφισμα υπέρ της ΠΓΔΜ και του δικαιώματός της στον προσδιορισμό «μακεδονικός», δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ.

Λυπούμαι, αλλά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν απέτυχε μόνο στο PSI, αλλά με τους χειρισμούς της – και προφανώς τους χειρισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακατεύτηκε σε θέμα εκτός της εντολής του – οδηγεί την χώρα όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην εθνική καταστροφή.

Μετά από όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η ανάγκη για εκλογές καθίσταται περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Και ορθώς ενημερωθήκαμε πως οι εκλογές δρομολογήθηκαν – πριν μας βρει κανένα μεγαλύτερο κακό.

Ο αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε (που μέχρι πρόσφατα κρατούσε περισσότερο μετριοπαθή στάση), ξαφνικά ανακάλυψε την… ρεάλ πολιτίκ και υποστήριξε πως «η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί θέμα… πολιτικού ρεαλισμού και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους»!

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Ε.Ε. και ανακοίνωσε την άμεση μετάβασή του στα Σκόπια – πράγμα το οποίο και έκανε χτες - προκειμένου να εγκαινιάσει έναν… υψηλού επιπέδου προενταξιακό διάλογο!

Και όλα αυτά ενώ αναγνώρισαν όλοι πως στην ΠΓΔΜ θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην έννομη τάξη, στη διεξαγωγή των εκλογών, στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, στην προστασία των μειονοτήτων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Ψιλοπράματα δηλαδή, μπροστά στην ανάγκη να επανέλθει στα επίσημα έγγραφα ο προσδιορισμός «μακεδονικός»!

Ψιλοπράματα μπροστά στην ανάγκη να ασπαστούμε όλοι τον… πολιτικό ρεαλισμό!

Ο ίδιος ο κ. Φούλε, τον Νοέμβριο του 2010 είχε, την επομένη της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν,  αρθρογραφήσει στη σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ», υποστηρίζοντας πως η έλλειψη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας δεν επέτρεψε τη σύσταση Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είχε μάλιστα υπογραμμίσει τον «κομβικό ρόλο που παίζει αυτή η εκκρεμότητα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων».

«Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα και η επίλυση του ζητήματος αυτού θα διευκολύνει, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της χώρας σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραφε (και είναι προφανές ότι τότε είχε διαφορετική αντίληψη για την «πολιτική πραγματικότητα»).

Αλλά και τον Οκτώβριο του 2011, ο ίδιος άνθρωπος, ο Φούλε, κατά την παρουσίαση εκείνης της έκθεσης προόδου, διαπίστωνε πως ελάχιστα βήματα είχαν γίνει τόσο ως προς

Keywords
Τυχαία Θέματα