ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ένα ευρώ της επόμενης δόσης δεν θα πάει στην αγορά

12:42 2/11/2012 - Πηγή: Olympia

 

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι τράπεζες από την είσπραξη των 25 δις της αναμενόμενης δόσης δεν θα «ρίξουν» ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

 

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «οι τραπεζίτες έχουν ήδη εισπράξει 25 δις 

από το ΤΧΣ και με την αναμενόμενη δόση των 31,5 δις περιμένουν να εισπράξουν τα υπόλοιπα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, διατηρώντας παράλληλα και το management, αφοί οι όροι που θα τεθούν  θα είναι ευνοϊκοί».

Στη συνέχεια το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής αφού χαρακτηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση εκπρόσωπο της εσωτερικής τρόικας χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι τα κεφάλαια θα ενισχύσουν την εσωτερική αγορά.

«Οι ισχυρισμοί τους είναι ανυπόστατοι επειδή δεν  είναι δυνατόν να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά για τους εξής λόγους:

1. Η τρόικα αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εξασκεί πίεση για μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ΕΚΤ και E.L.A., και έτσι δεν επιτρέπεται καμία αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, αφού πρόκειται να υποκαταστήσουν τη ρευστότητα, που εξασφαλίζουν οι τράπεζες από τον ELA και την ΕΚΤ.

2. Το μέρος της δόσης, που ανήκει στο ΔΝΤ μπορεί να μην καταβληθεί, επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι το προς είσπραξη ποσό θα μειωθεί και δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

3. Κανένα πιστωτικό ίδρυμα, έστω και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έδινε δάνεια στην ελληνική αγορά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται υπερχρεωμένες και άρα υψηλού κινδύνου. Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί θα ήταν ίσως ευνοϊκές ρυθμίσεις των υφισταμένων δανείων ή διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή του κατηγορεί την τρικομματική Κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και υποκύπτοντας στις εντολές της τρόικας, δεν μπορεί να ανακόψει την εσωτερική υποτίμηση και να  θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής υποστηρίζει πως «για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει  πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίου και της συγκυβέρνησης και να τεθούν περιοριστικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά».

Πηγή: newsbomb.gr
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα