Συνέντευξη Σαμαρά στο Πρώτο Θέμα: «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε»

11:52 2/12/2012 - Πηγή: Olympia

Τη διαβεβαίωση ότι «η συμφωνία είναι βιώσιμη» δίνει ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες μέρες ύστερα από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τονίζει πως «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές».

Ο Αντώνης Σαμαράς

σημειώνει ότι «η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία» και πως «κάποιοι δημιούργησαν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει θέμα». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013, είναι περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας και ότι εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας και σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

«Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει πως αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, ενώ εκτιμά ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν «τρισχειρότερα με χειρότερα μνημόνια».

Ο Αντώνης Σαμαράς στρέφει τα πυρά του και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, λέγοντας: «Ντρέπομαι που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα χαίρονταν αν δεν είχαμε πάει καλά». Θεωρεί «κακόβουλη» την κριτική ότι η λύση που δόθηκε δεν είναι οριστική και χαρακτηρίζει «γελοία πράγματα» τα περί «μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

-Πάντως, μένουν ακόμη κάποια γκρίζα σημεία. Όπως π.χ. πώς θα γίνει η επαναγορά των ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου; Δεν θα επιβαρύνει αυτό περαιτέρω τους ελληνικούς οργανισμούς που κατέχουν ομόλογα (ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.);

Η επαναγορά είναι κάτι που όσο λιγότερο το συζητάμε τόσο το καλύτερο. Άλλωστε είναι πια θέμα λίγων ημερών. Και πάντως, όχι, δεν θα θιγούν οι ελληνικοί οργανισμοί που κατέχουν ομόλογα. Οι μεν τράπεζες δεν θα χάσουν, διότι, έτσι κι αλλιώς τα έχουν στα βιβλία τους καταγεγραμμένα σε τιμή πολύ χαμηλότερη.

Και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν επρόκειτο να σβήσουμε χρέος ακόμα και αν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται «οφειλή του κράτους προς τον εαυτό του!». Κάποιοι πήγαν να δημιουργήσουν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Οι τράπεζες δεν θα χάσουν κεφάλαιο, αλλά θα βρεθούν με περισσότερο ρευστό. Κι αυτό θα ενισχύσει στη συνέχεια τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, πράγμα πολύ σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας. Για τα ασφαλιστικά ταμεία- επαναλαμβάνω- δεν τίθεται θέμα καν. Και το όλο εγχείρημα θα γίνει, αυτή τη φορά, απολύτως εθελοντικά. Άσε που το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σβήσει πολλά δισεκατομμύρια χρέος μέσα σε μια-δυο μέρες, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος της επαναγοράς.

-Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες; Αρκεί το ποσό που θα διατεθεί από τις δόσεις των δανείων; Θα γίνει αναλογικά ανά υπουργείο;

Προσέξτε, αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την προηγούμενη δόση των 44 δισεκατομμυρίων. Αλλά

Keywords
Τυχαία Θέματα