Σόιμπλε: Προετοιμάζει στη χώρα του περικοπή δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ!

22:02 4/1/2013 - Πηγή: Olympia

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει νέα περικοπή δαπανών ύψους 5-6 δισ. ευρώ προκειμένου να μηδενισθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2014, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Ράινισε Ποστ, που επικαλείται πηγές του ίδιου υπουργείου.

Στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος CDU, που επικαλείται

η εφημερίδα, επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε το 2014 ένα μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα, θα πρέπει να καλύψουμε μία τρύπα περίπου πέντε δισεκ. ευρώ. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει εφικτό παρά μόνον μέσω νέων μειώσεων στις δαπάνες», υποστήριξε μιλώντας στη Ράινισε Ποστ ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Μπούντεσταγκ.

Οι συνομιλίες για τη μείωση στις δαπάνες εμπλέκουν όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι υπεύθυνοι του συντηρητικού κόμματος και οι φιλελεύθεροι εταίροι του FDP στην κυβερνητική συμμαχία είχαν συμφωνήσει για τον μηδενισμό του ομοσπονδιακού ελλείμματος έως το 2014.

Η κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 8,8 δισεκ. ευρώ για το 2013, που ισοδυναμεί στο 0,34% του γερμανικού ΑΕΠ. Το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα περιλαμβάνει το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, αλλά και τα επιμέρους ελλείμματα των ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα χειρότερα πέρασαν στην κρίση της ευρωζώνης

Επαινώντας την Ελλάδα και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι «τα χειρότερα πέρασαν» στην κρίση της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Bild» αν η κρίση θα επιδεινωθεί το 2013, ο Σόιμπλε είπε: «Πιστεύω ότι αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας. Χώρες όπως η Ελλάδα έχουν παραδεχθεί ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση είναι με επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί. Προχωρούμε βήμα βήμα προς τα εμπρός».

Στην ερώτηση αν η Γαλλία θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι κάθε χώρα πρέπει να εφαρμόζει συνεχώς μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική. Παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει και για μας τους Γερμανούς». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα εμφανίσει «αξιοπρεπή» ανάπτυξη το 2013.

Ο Σόιμπλε έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας κατά νου τις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στις 20 Ιανουαρίου και οι οποίες μπορεί να καθορίσουν και τις προοπτικές για τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο – στις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σόιμπλε ήταν εμφανώς πιο απαισιόδοξος καθώς είχε δηλώσει: «Δεν είμαι βέβαιος ότι τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται πίσω μας». Η Μέρκελ παραμένει πιο προσεκτική στις εκτιμήσεις της, δηλώνοντας στις αρχές Δεκεμβρίου ότι διστάζει να πει ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Φραντς, επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, είναι πιο επιφυλακτικός από τον Σόιμπλε. «Ο χρόνος θα δείξει αν τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας», είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post». «Η Ελλάδα κάνει σπουδαίες προσπάθειες και έχει μειώσει σημαντικά τον καθαρό δανεισμό της σε σχέση με το ΑΕΠ». Όμως πρόσθεσε ότι τον ανησυχούν οι εκλογές στην Ιταλία.
tovima.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα