Σε ένα πράγμα έχουν δίκιο οι Γερμανοί

Του Νίκου Σαμοϊλη

Οι Γερμανοί σίγουρα έχουν κερδίσει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο με αφορμή την ελληνική κρίση και ξεκάθαρα δεν μας είναι συμπαθείς με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει απέναντι στη χώρα μας.

Θα μπορούσαν εδώ και καιρό να έχουν «λύσει» το πρόβλημα της Ελλάδας, παίρνοντας έγκαιρα τις αποφάσεις που απαιτούνταν και όχι με καθυστέρηση ετών, που και αυτές δεν είναι σίγουρο ότι μας οδηγούν στην έξοδο του σκοτεινού οικονομικού τούνελ που βαδίζουμε σήμερα, χάνοντας έτσι την όποια

ευκαιρία και πλεονέκτημα να ανακάμψει η χώρα νωρίτερα και χωρίς να έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα δεινά για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την αγορά συνολικότερα. Επίσης ξεχνάνε ότι δικές τους επιχειρήσεις, όπως η Siemens, αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι διαφθορείς πολιτικών και άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου μας.

Ξεχνάνε ότι η χώρα μας έχει υποστεί τα πάνδεινα από τη γερμανική κατοχή και εκκρεμούν οι κατοχικές αποζημιώσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν δοθεί προ πολλού και ξεχνάνε τελικά ότι οι δικές τους προτάσεις είναι αυτές που μας οδηγούν βαθύτερα και βαθύτερα στην ύφεση. Όμως για κάποια πράγματα έχουν δίκιο. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα όλη αυτή η ιστορία με τις λίστες ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας τους έχει εκνευρίσει αφάνταστα, διότι γνωρίζουν πλέον ότι εδώ και χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια των αρμοδίων αναξιοποίητες, ενώ θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων.

Την ίδια ώρα που οι δικές τους αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές, αξιοποίησαν στο έπακρο τις ελβετικές λίστες που αγόρασαν από πληροφοριοδότες. Για άλλη υπόθεση φοροδιαφυγής, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, κάνουν έφοδο σε κεντρικά γραφεία τραπεζών, σε σπίτια και σε γραφεία ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ναι και οι γερμανοί φοροδιαφεύγουν, όσο ηθικοί και να το παίζουν, αλλά διακρίνει κανείς ότι υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πρόθεση καταπολέμησης του φαινομένου όσο ψηλά και να βρίσκονται οι παραβάτες.

Για παράδειγμα, όπως γράφουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έκαναν «ντου» στα κεντρικά της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη, επειδή στελέχη της τράπεζας θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατοντάδων εκ. ευρώ. , ενώ για πέντε στελέχη της Deutsche Bank εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Συνολικά 500 αστυνομικοί και εφοριακοί συμμετέχουν στις έρευνες που επεκτάθηκαν σε σπίτια και γραφεία στο Ντίσελντορφ και το Βερολίνο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει πολλά από αυτά τα σκληρά και άδικα μέτρα αν και εφόσον οι κυβερνήσεις που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες από το τιμόνι της χώρας, είχαν βάλει από ένα λιθαράκι η καθεμία, στο οικοδόμημα καταπολέμησης του φαινομένου για να υπάρχει δικαιότερη μεταχείριση των πολιτών.

Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψουμε ότι μόλις 129 μισθωτοί έχουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτό το όριο βρίσκονται μόλις 64 ελεύθεροι επαγγελματίες και 47 έμποροι. Όχι. Τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν φόρους ύψους 5,73 δισ. ευρώ, ήτοι το 55% των συνολικών φορολογικών εσόδων, με τους λοιπούς φορολογούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.) να καταβάλλουν φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Το φορολογούμενο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων ανέρχεται στα 81,8 δισ. ευρώ, των λοιπών φορολογούμενων στα 21,8 δισ.
fpress.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα