Σε 221 ημέρες «εγκαταλείπουμε» το ευρώ

17:03 24/5/2012 - Πηγή: Olympia

Εχουμε ακούσει τα πάντα γύρω από το θέμα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, οπότε δεν μας εκπλήσσουν ακόμη και τα πλέον ακραία σενάρια. Οφείλω όμως να παραδεχθώ ότι ακριβής ημερομηνία εξόδου δεν είχε δοθεί έως σήμερα. Το διαβάσαμε και αυτό.

Κάνοντας τον υπολογισμό προκύπτει ότι 221 είναι οι μέρες που μας δίνει εντός ευρώ ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, καθώς προβλέπει ότι η χώρα μας θα “εγκαταλείψει” το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Βέβαια, αφήνει και ένα μικρό περιθώριο λάθους,

επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

 

Κατά τον Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει τα εξής:
 
– Υποτίμηση 60% του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα παραμείνει υποτιμημένη έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
– Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2015.
– Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη 10% το 2013.
– Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.

 Βέβαια το ερώτημα που τίθεται για τον συγκεκριμένο αλλά και πολλούς άλλους κυρίους είναι: Τι θα συμβεί αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους; Υπάρχει κάποια αρμόδια αρχή να τους τιμωρήσει με τέτοιο τρόπο, που για να μπορέσουν να ξανακάνουν προβλέψεις θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο τα κέρδη που κατέγραψαν οι ίδιοι ή οι εταιρίες που εκπροσωπούν, τα τελευταία δέκα χρόνια; Δυστυχώς όχι. Αυτοί έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι.

fpress.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα