Πρωθυπουργός της Πολωνίας ο Κεντροδεξιός Ντόναλντ Τουσκ

Ο κεντροδεξιός Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Πολωνίας από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που κυβερνά για δύο διαδοχικές θητείες, μετά την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων.

Το κόμμα του Πλατφόρμα των Πολιτών εξασφαλίζει το 39% των ψήφων, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, το κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, απέσπασε το 30%.

Η κεντροδεξιά Πλατφόρμα

κερδίζει 206 έδρες στην κάτω βουλή των 460 εδρών, ενώ ο εταίρος του, το Κόμμα των Αγροτών 30 έδρες (με ποσοστό 8,55%) – σε συνδυασμό ικανές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Τουσκ αναμένεται επίσης να ζητήσει τη συνεργασία της μετακομμουνιστικής Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας που απέσπασε το 8,2% των ψήφων.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών ήταν η άνοδος του φιλελεύθερου αντιεκκλησιαστικού Κινήματος του Παλικότ, που εξασφάλισε το 9,9%, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που εστίασε σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, η νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Βαλντεμάρ Πάβλακ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Το κόμμα του Τουσκ κέρδισε επίσης ξεκάθαρη πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εξασφαλίσει 62 από τις 100 έδρες.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα