Πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας από ΗΠΑ για αναβάθμιση του στόλου των F-16

13:52 31/8/2012 - Πηγή: Olympia

Με μία νέα πρόταση προσεγγίζει την ΠΑ η Lockheed Martin αναφορικά με το μέλλον των μαχητικών F-16 C/D Block 50/52+/52 Adv. τα οποία αποτελούν και τον κορμό της δύναμης της. Η πρόταση της εταιρείας ενσωματώνει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική Αεροπορία για το μέλλον του συγκεκριμένου μαχητικού στο πλαίσιο των αλλαγών που υλοποιούνται με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των

F-22 και την χρονική καθυστέρηση στην ένταξη των F-35 σε υπηρεσία.

Η πρόταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 300 τελικά F-16C/D γνωστό και ως CAPES (Combat Avionics Programmed Extension Suite) που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες περιλαμβάνει την εγκατάσταση στα μαχητικά ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA ο τύπος του οποίου θα επιλεγεί μεταξύ των δύο προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί το ραντάρ SABR (Scalable Agile Beam Radar)  της Northrop Grumman και το ραντάρ ACR (Advanced Combat Radar), της Raytheon.

Επιπλέον θα εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Terma ALQ-213, σύστημα IBS (Integrated Broadcast System) το οποίο αυξάνει το επίπεδο συγχώνευσης (Fusion) πληροφοριών στο πιλοτήριο συγκεντρώνει και συσχετίζει πληροφορίες από εξωτερικές πηγές που γίνονται διαθέσιμες μέσω ραδιοζεύξης (Link-16)  από τους αισθητήρες του αεροσκάφους όπως το ραντάρ και τα παρουσιάζει στο πιλότο σε μία οθόνη.

Επιπλέον θα εγκατασταθεί μία νέα οθόνη CDU η οποία επιτρέψει στον πιλότο να αξιοποιήσει καλύτερα τους νέους αισθητήρες. Η νέα υψηλής ευκρίνειας οθόνη θα μπορεί να παρουσιάσει τους χάρτες που θα παράγει το νέο ραντάρ AESA τα ίχνη του IBS, βίντεο από το ατρακτίδιο στόχευσης και άλλες αποθηκευμένες πληροφορίες. Η οθόνη χρησιμοποιείται ήδη από αεροσκάφη F-16 της αμερικανικής εθνοφυλακής.

Το πρόγραμμα CAPES θα εφαρμοστεί σε μαχητικά F-16 C/D  Block 40/42/50/52, που έχουν ήδη υποστεί CCIP, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πρόγραμμα SLEP λόγω της ηλικίας των αμερικανικών μαχητικών με στόχο να επεκταθεί το όριο της ωφέλιμης δομικής ζωής του μαχητικού από τις 8.000 ώρες στις 12.000 ώρες.

Οι δοκιμές εργαστηρίου της συλλογής αναβάθμισης θα γίνουν το 2014-2015 με προοπτική την πραγματοποίηση των πτητικών δοκιμών το 2016 και την παραγωγή των πρώτων συλλογών το οικονομικό έτος 2017 με την εγκατάσταση των συλλογών να υλοποιείται το οικονομικό έτος 2018. Με την εφαρμογή του προγράμματος CAPES η εταιρεία εκτιμά ότι η επιχειρησιακή ζωή του μαχητικού θα επεκταθεί για ακόμα 15 χρόνια.

Με δεδομένο ότι η ΠΑ δεν θα μπορεί να αποκτήσει νέα μαχητικά για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας το πρόγραμμα CAPES αποτελεί την πλέον ισορροπημένη και κατάλληλη για την ΠΑ πρόταση αναβάθμισης και ομογενοποίησης του στόλου των νεώτερων εκδόσεων του F-16 C/D.

Συνολικά 127 F-16 C/D Block50/52+/52+Adv υπηρετούν στις τάξεις της ΠΑ και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της δύναμης της. Η πρόταση της LM αποτελεί σε βάθος χρόνου την πιο συμφέρουσα οικονομική πρόταση αφού το κόστος ανάπτυξης θα το

Keywords
Τυχαία Θέματα