Πρόταση Ρομπέι για μετριοπαθή προϋπολογισμό στην ΕΕ

Περίπλοκη χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του δηλώσεων. «Ευτυχώς αυτό το ζήτημα μας απασχολεί μόνο κάθε επτά χρόνια», πρόσθεσε.

Η δική του πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια καθώς, όπως είπε, οι καιροί αυτό απαιτούν.

Σύμφωνα με τον Ρομπέι, για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές και αυτό είναι επώδυνο. Για το λόγο αυτό ζήτησε λογική και ρεαλισμό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.

Όπως ανέφερε, η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό τόσο το ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά συμφέροντα. «Μαζί θα βρούμε μια ισορροπημένη λύση. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές μας», κατέληξε.

Εισαγωγική δήλωση Χ. Βαν Ρόμπεϊ
Για απόψε η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Παρασκευής.

Η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής
Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η γερμανιδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις διήμερες εργασίες της Συνόδου.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ηγέτες των «27» θα πρέπει να δείξουν διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι δαπάνες να μην είναι πολύ υψηλές (…) σε εποχές δημοσιονομικής εξυγίανσης».

O Φρ. Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια ώρα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι επιζητεί ένα συμβιβασμό και όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.

Ο Μ. Μόντι στη Σύνοδο Κορυφής
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι διαμήνυσε ότι η Ιταλία θα εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε.

Ο M. Σουλτς για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Να καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, σε περίπτωση που συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις, απείλησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς .

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο συμβιβασμ

Keywords
Τυχαία Θέματα