Προς το τέλος Σεπτεμβρίου ξεκαθαρίζει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

14:44 30/8/2012 - Πηγή: Olympia

Οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποσαφηνιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ακριβώς αυτό. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,

για το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν δίνεται άλλη παράταση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του για το 2011, ενώ το χαρακτήρισε και μη βιώσιμο, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε σχέδιο ξεπουλήματος του ΤΤ στα πρότυπα της ΑΤΕ.

Πάντως με αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. ευρώ σε 50, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών συμπεριλαμβανομένου του ΤΤ- πάντα με σχετική υπουργική απόφαση.

Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο – πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε αντιδράσεις επανέλαβε τη θέση ότι αν «αν το Δημόσιο έπαιρνε τις τράπεζες, η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη».

«Δεν βάζουμε εμείς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα δανειζόμαστε», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε την τραπεζική κρίση και όχι το αντίθετο, ξεκαθάρισε ότι για αυτόν «προέχει η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος και όχι των τραπεζιτών».

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε ευθέως υπέρ του μικρότερου αριθμού τραπεζών. «Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έπρεπε. Έσκασε μια φούσκα. Δυστυχώς χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σε άλλες χώρες η απόφαση είναι να κλείσουν, ενώ εδώ είναι να συγχωνευθούν, ώστε να διασωθούν και οι θέσεις εργασίας».

Σκληρή κόντρα για το ΤΤ

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επετέθη κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.

Ο βουλευτής, ισχυρίστηκε επίσης, πως σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου – κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικον

Keywords
Τυχαία Θέματα