ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΡΩΠΗ – ΚΕΛΤΕΣ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

22:43 19/9/2012 - Πηγή: Olympia
Σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου:Έλληνες και ΚέλτεςΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΙΜια άλλη απόδειξη της προς βορρά επεκτάσεως των πανάρχαιων Ελλήνων αποτελεί η αρχαιοελληνική παράδοση για τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων,τα οποία έπρεπε να παραλάβει ο Ηρακλής κατόπιν εντολής του Ευρυσθέα. Όλοι σχεδόν οι συγγραφείς από την αρχαιότητα ως σήμερα μπερδεύοντας την λέξη εσπερίς με την Δύση, νόμισαν ότι ο Ηρακλής κινήθηκε
δυτικά και ότι ο κήπος των Εσπερίδων ήταν η Ταρτησσός (Αρριανού, Αλεξάνδρου Ανάβασις, Β.16,5).Ο R. Graves μάλιστα στο έργο του “Ηρακλής ο Συνταξιδιώτης μου” ταυτίζει τις Εσπερίδες με τις Βαλεαρίδες νήσους,ενώ άλλοι πιο τολμηροί με την Αμερική! Όλες όμως οι προαναφερθείσες απόψεις είναι αναπόδεικτες. Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν στην Β.Ευρώπη, στην χώρα των Υπερβορείων, όπως αποδεικνύεται απ’ τα κάτωθι στοιχεία:

Α) Ο Αριστέας στα Αριμάσπεια έπη, όπως είδαμε και προηγουμένως, γράφει ότι πέραν από τους Αριμασπούς βρίσκονται οι γρύπες που φυλάσσουν τον χρυσό και τέλος πέρα από αυτούς οι Υπερβόρειοι (Ηρόδοτος, Δ, 13). Σύμφωνα με την θεογονία του Ησιόδου (211-335)μαζί με τις Νύμφες τα μήλα (= τα κοιτάσματα χρυσού) των Εσπερίδων φρουρούσε ο εκατοντακέφαλος δράκος, ο Λάδων. Άρα ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν κοντά στην χώρα των Υπερβορείων.

Β) Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Απολλόδωρος: “Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων ήσαν επί τουΆτλαντος εν Υπερβορείοις” (III, 13, 18). Ο  Απολλόδωρος περιγράφει ως εξής την πορεία του Ηρακλή: Φθάνει στον Καύκασο και ελευθερώνει τον Προμηθέα, και από εκεί ανεβαίνει προς την χώρα των Υπερβορείων και παραλαμβάνει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων από τον Άτλαντα.

Γ) Σύμφωνα μ’ όλες τις παραδόσεις ο Ηρακλής, για να βρει τα μήλα των Εσπερίδων, ξεκίνησε απ’ τον Ηριδανό, ο οποίος ήταν ποταμός της χώρας

των Κελτών. Ο Ηρόδοτος παρουσιάζει κάποιες αρχαίες παραδόσεις για το πού βρισκόταν ο Ηριδανός, χωρίς να τις αποδέχεται: “Κάποιος ποταμός που ονομάζεται από τους βαρβάρους Ηριδανός, χύνεται στην βόρεια θάλασσα, από την οποία λένε ότι έρχεται το ήλεκτρον” (Θάλεια,115).

Εκεί, όπως μας πληροφορεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης “κατέσφαξαν τον Υπερίονα, και τον Ήλιο, πού ήταν ακόμη παιδί τον έριξαν στον ποταμό Ηριδανό” (Γ, 57). Στις εκβολές του μάλιστα έπεσε ο Φαέθων (Ε, 23). Ο Ηρόδοτος λοιπόν ομιλεί για βόρεια θάλασσα.

Δ) Ο Ησίοδος παρουσιάζει τις Εσπερίδες τέκνα της Νυκτός πού κατοικούν στον “ξακουστό Ωκεανό” (“Νύξ δε έτεκε Εσπερίδας, αις μήλα πέραν κλυτού Ώκεανοίο χρυσέα καλά μέλουσι φέροντα τε δένδρεα καρπόν”, 211-215). Όλοι σχεδόν οι ερευνητές πιστεύουν ότι ομιλεί για τον  Ατλαντικό Ωκεανό, όμως, όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου αυτού, οι Αργοναύτες περνώντας την χώρα των Υπερβορείων έφθασαν στον ωκεανό,πού ονομαζόταν “νεκρή θάλασσα”. Αυτός πιθανότατα είναι ο ξακουστός ωκεανός του Ησιόδου. Οι Εσπερίδες ονομάζονται “τέκνα της Νύκτας”,

διότι βρίσκονται κοντά στον βόρειο παγωμένο ωκεανό, όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο “οι άνθρωποι κοιμούνται 6 μήνες” (Δ, 25).

Keywords
Τυχαία Θέματα