Πως να γλυτώσετε φόρο στη γονική παροχή

11:04 21/5/2012 - Πηγή: Olympia
  Πριν από τις εκλογές, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους υπουργούς του για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα το οικονομικό γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού είχε κωδικοποιήσει τις εκκρεμότητες σε μια λίστα, και την παρέδωσε στους υπουργούς έτσι ώστε να την παραδώσουν στους διαδόχους τους.

Αν και εφόσον

μετά την εκλογική αναμέτρηση προκύψει κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει να υλοποιεί το μνημόνιο τότε, μεταξύ άλλων θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και η “επιταγή” του μνημονίου που προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η συγκεκριμένη παράγραφος της λίστας γράφει: “Φορολογική πολιτική: Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν µε τις τιµές της αγοράς. [Ιούνιος 2012] (MoU, παρ. 2.3)”
Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται εδώ και μήνες πάνω από τα κεφάλια των γονιών που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους είναι ένα και μοναδικό. Να μεταβιβάσω τώρα στα παιδιά μου ή να περιμένω;
Η απάντηση είναι απλή κατά κάποιο τρόπο και δεν είναι άλλη από αυτή:
Εξαρτάται από το τι κυβέρνηση θα προκύψει.
Αν είναι μνημονιακού προσανατολισμού τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του μνημονίου, αφού ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει συγκεκριμένα έσοδα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Εδώ θα πρέπει να σπεύσετε.
Αν η νέα κυβέρνηση θα είναι αντιμνημονιακού προσανατολισμού, ενδεχομένως αυτό το μέτρο μπορεί και να μην υλοποιηθεί ή να καθυστερήσει. Τότε δεν πρέπει να βιαστείτε.
Βέβαια υπάρχουν και γονείς που θέλουν να προχωρήσουν τώρα σε γονική παροχή άσχετα από το τι θα γίνει στο μέλλον.Αυτοί λοιπόν πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να “γλυτώσουν” φόρο, αλλά και πόσα θα πληρώσουν. Το fpress ανέλυσε τα δεδομένα και σας τα παρουσιάζει

Πως να γλυτώσετε φόρο στην περίπτωση που κάνετε τώρα τη γονική παροχή

Οι συμβολαιογράφοι, συνήθως συστήνουν στους γονείς να κάνουν γονική παροχή μόνο της ψιλής κυριότητας και όχι της πλήρους κυριότητας. Οι λόγοι είναι πολλοί:

1. Μειώνεται το συνολικό κόστος καθώς η φορολογητέα αξία περιορίζεται σημαντικά.

2. Το παιδί που θα πάρει την ψιλή κυριότητα, δεν χάνει το δικαίωμα να αγοράσει στο μέλλον πρώτη κατοικία, απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (υψηλό αφορολόγητο κατά την αγορά, δικαίωμα εκταμίευσης επιδοτούμενου δανείου κλπ).

3. Μετά το θάνατο του γονιού, η ψιλή κυριότητα ενώνεται με την επικαρπία (δηλαδή το περιουσιακό στοιχείο που έχει κρατήσει ο γονιός στην κατοχή του) χωρίς επιπλέον φόρο.

Η αξία της επικαρπίας, όταν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία αυτού ως εξής:

Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.
Στα 5/10, αν

Keywords
Τυχαία Θέματα