Πιο από τα τρία είναι το καλύτερο;

23:32 6/8/2012 - Πηγή: Olympia

Η τριάς ετιμάτο από τον Πυθαγόρα(572-500π.Χ.)ως ο πρώτος περιττός αριθμός. Ο Αριστοτέλης λέει ότι: ’’Πυθαγόρειοι φασί το παν και τα πάντα τρισίν ώρισται. Τελευτή γαρ και μέσον και αρχή, τον αριθμόν έχει τον του παντός, ταύτα δε τον της τριάδος’’.
Στην Μυθολογία μας τρεις ήταν οι Μοίρες, η Λάχεση, η Κλωθώ και η Άτροπος που κανονίζουν τα της ζωής των θνητών.
Τρεις ήταν και οι Χάριτες, κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, η Αγλαΐα (λάμπουσα), η Ευφροσύνη (χαρά της καρδιάς), και η Θάλεια (αυξάνουσα τα φυτά), φαιδρές θεότητες,
προσωποποίηση των ηλιακών ακτίνων που εξωραΐζουν την φύση.
Τρεις

ήταν και οι Ώρες, η Ευνομία (ευεργετήματα των Νόμων), η Δίκη (αποκαλύπτει στον πατέρα της Δία, τις άδικες πράξεις), και η Ειρήνη (πηγή όλων των αγαθών της ζωής), εκπροσωπούσαν τις τρεις εποχές, θέρος, έαρ και χειμών.
Στην ‘’Ιστορία του Ελληνικού Έθνους’’, Εκδοτική Αθηνών, στον Β’ τόμο στην σελίδα 247, αναφέρεται σε τρεις παρανοϊκούς Ερυθραίους τυράννους, αντιγράφω ένα απόσπασμα:
….Όταν η Χίος περιήλθε σε δύο τυράννους, τον Άμφικλο και τον Πολύτεκνο (τέλος του Ζ’ αιώνος π.Χ.) αυτοί βοήθησαν μια ‘’Εταιρεία’’ Ερυθραίων αριστοκρατών να καταλύσει την αρχή. Οι αρχηγοί της ‘’Εταιρείας’’, Ορτύγης, Ίρος, Έχαρος, ανήκαν στο περιβάλλον του βασιλέως Κνωπού. Τον δολοφόνησαν όμως και με στρατιωτική βοήθεια από τους Χίους, κατέλαβαν την πόλη των Ερυθρών και σκότωσαν πολλούς φίλους του Κνωπού. Κατέλυσαν τους νόμους και κυβερνούσαν αυθαίρετα. Ντύνονταν με πολυτέλεια και επιτήδευση. Φορούσαν χιτώνες και επενδύτες από πολυτελή πορφυρά υφάσματα και πολυσχιδή σανδάλια. Έτρεφαν μακριά κόμη με πλοκάμους, και την κάλυπταν με διαδήματα. Επέβαλαν στους πολίτες αγγαρείες: να σύρουν δίφρους, να υπηρετούν ως ραβδούχοι, να καθαρίζουν τους δρόμους. Για τις διασκεδάσεις τους ήθελαν τη συντροφιά γυναικών, θυγατέρων και αγοριών των πολιτών. Σε όσους απειθούσαν επέβαλαν τις έσχατες ποινές. Όταν πέθαινε μέλος της ‘’Εταιρείας’’, επέβαλαν δημόσιο θρήνο κάτω από την επιτήρηση μαστιγοφόρου. Αυτό το παρανοϊκό καθεστώς ανετράπη από τον Ιππότη, αδελφό του Κνωπού, που έφθασε από το εξωτερικό επικεφαλής δυνάμεως. Οι Ερυθραίοι εξεγέρθηκαν, οι τύραννοι, οι οικογένειές τους και οι οπαδοί τους σκοτώθηκαν καταδιωκόμενοι…..
Εκτός από την γνωστή μας Τρόικα και την Τριτέριαλ, όπου ανήκει ο προηγούμενος διασώστης, στην διάρκεια της Ιστορίας είχαμε κι άλλες περιπτώσεις με τριάδες.
Το 60π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ, έκανε την πρώτη τριανδρία μαζί με τον Πομπήιο και τον Κράσσο, για να αναλάβουν από κοινού την εξουσία.
Η Φιλική Εταιρεία αποτελούμενη από τον Ξάνθο, τον Τσακάλωφ και τον Σκουφά, οργάνωσαν τους Έλληνες, ορκίζοντάς τους με φοβερό όρκο, για τον ξεσηκωμό του Γένους.
Στην Σοβιετική Ένωση, μετά το θάνατο του Λένιν, ο Στάλιν έκανε μαζί με τον Κάμενεφ και τον Ζηνόβιεφ, την ρωσική τρόικα. Στο τέλος ο Στάλιν κατάφερε ν΄απομονώσει τους αντιπάλους του και ανέλαβε μόνος του την εξουσία.
Ο Βενιζέλος, έπειτα από την διαφωνία του με το βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ήθελε ουδετερότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα