Ολόκληρη η συνέντευξη του Δένδια στον Λυριτζή που προκάλεσε τριγμούς.

17:52 6/8/2012 - Πηγή: Olympia

 

Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια

στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή»

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω την ερώτηση. Ποιος είχε την ιδέα να ονομαστεί η δράση της Αστυνομίας, για την ιστορία της λαθρομετανάστευσης λέω, ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ; Δηλαδή εντελώς αντίθετο από αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται; Το ρωτάω για λόγους τυπικούς.

Υπουργός: Καταρχήν εγώ είχα την ιδέα, αλλά

δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο στην αντίθεση. Θα σας εξηγήσω αμέσως.

Δημοσιογράφος: Γιατί; Τους φιλοξενούμε δηλαδή; Τους παίρνουμε για να τους φιλοξενήσουμε;

Υπουργός: Θα σας απαντήσω. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι αποκαθιστούμε τη δυνατότητά τους να έχουν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία με τον τρόπο που ζούσαν μέχρι τώρα, αναφέρομαι στους παράνομους μετανάστες, δεν μπορούσαν να τα απολαύσουν. Με κανέναν τρόπο. Ήταν υποχείριο ανθρώπων που τους χρησιμοποιούσαν, που τους στοίβαζαν μέσα σε υπόγεια διαμερίσματα, σαράντα-σαράντα, πενήντα- πενήντα χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής. Οι χώροι στους οποίους κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι είναι χώροι στους οποίους απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι το όνομα της επιχείρησης δηλώνει ότι επιτρέπεται πλέον στον οποιοδήποτε, ή ο σκοπός της είναι να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε έρχεται στην Ελλάδα να απολαμβάνει αυτή τη χώρα. Διότι η κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί, που υπάρχει ακόμα, δεν επιτρέπει σε οποιοδήποτε επισκέπτη αυτής της χώρας να έχει τις δυνατότητες να απολαμβάνει αυτή τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας, με τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τα λοιπά δεν είναι μια επιχείρηση ξενοδοχειακού περιεχομένου. Δηλαδή δεν επιχειρείτε να μαζέψετε έναν κόσμο που είναι στους δρόμους, που δεν έχει τι να κάνει, που περιφέρονται ακόπως, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να παρανομούν και τα λοιπά, για να τους δώσετε φιλοξενία σε κάποιο ωραίο ξενοδοχείο, σε ένα μέρος που μπορούν να κοιμούνται, να τρέφονται και να έχουν συνθήκες υγιεινής. Είναι μια διαδικασία η οποία οδηγεί ή σκοπεύει να οδηγήσει στην έξοδο από τη χώρα. Το λέω για να βάλουμε και το πλαίσιο. Δηλαδή, εσείς αυτήν την ώρα συγκεντρώνετε ένα κόσμο, ο οποίος έχει μπει παράνομα στη χώρα, τον οποίο τον πηγαίνετε στα κέντρα κράτησης, φιλοξενίας, ας τα πει ο καθένας όπως θέλει.

Υπουργός: Φιλοξενίας.

Δημοσιογράφος: Φιλοξενίας ωραία και μετά;

Υπουργός : Μετά οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα παραπλανημένοι. Είχαν την εντύπωση μέσα από κυκλώματα εμπορίας ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να βρουν δουλειά, να πάνε στην Ευρώπη. Το καλύτερο που μπορεί να τους συμβεί αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό. Καταρχήν μεν, να φιλοξενηθούν, να φάνε ένα πιάτο φαγητό, να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και δεύτερον, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να τους συμβεί. Το χειρότερο που

Keywords
Τυχαία Θέματα