Οι «γάμοι» σώζουν τράπεζες αλλά γεννούν… Ιφιγένειες

19:13 3/8/2012 - Πηγή: Olympia

Ο πλέον ισχυρός κλάδος, ο οποίος εξελικτικά και κα­τά τις ενδείξεις έρχεται… νομοτελειακά «απέναντι» στην κυβέρνηση, είναι οι τραπεζικοί. Μια δύναμη 65.000 υπαλλήλων με ισχυρά συνδικαλιστικά συστήματα, που από πέρυσι έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνεται.

Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής (δηλαδή τραπεζιτών, συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων), η κυβέρ­νηση θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το μέτωπο της ΑΤΕ, ώστε να επικεντρωθεί τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου όσο και σε άλλες πιο «περίπλοκες» υποθέσεις συνεργα­σιών και

συγχωνεύσεων, όπως:

♦ η Εμπορική (που συνδυάζεται με την άμεση ή έμμεση αποχώρηση του Γάλλου μεγαλομετόχου), για την οποία ήδη υπάρχει πρόταση της Alpha,

♦ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κάπως έτσι προχώρησε τόσο γρή­γορα η απόφαση η ΑΤΕ να χωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με στόχο η «καλή» να περάσει σε ένα μεγαλύτε­ρο ιδιωτικό σχήμα, και συγκεκριμένα την Πειραιώς, η οποία, έχοντας υπο­βάλει την πρώτη επίσημη πρόταση, έγινε τελικά ο… γαμπρός για την πολύφερνη «νύφη».

Αυτό το οποίο τάραξε τα νερά, βέ­βαια, ήταν ο τρόπος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις μεθό­δους που θα ακολουθηθούν και στο μέλλον, σε ανάλογα «ντιλ».

 

H ATE

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ΑΤΕ ξένισε πολ­λούς και από την «ερμηνεία» της θα κριθεί και το αν τελικά υπάρχει «θέ­μα» ή αν οι φωνές είναι για το θεαθή­ναι. Ας δούμε όμως τα δεδομένα:

Κατ’ αρχάς τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα τον επέβαλε η τρόικα, αν θυμάστε, με ένα… πονηρό τηλεγράφημα του Reuters ένα βράδυ του Ιουνίου. Οι δύο μόνες επιλογές που προσφέρθηκαν ήταν: διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ή κλείσιμο.

Η ανακοίνωση της επιλογής της Πει­ραιώς προκάλεσε σάλο: Πολλοί βου­λευτές έθεσαν θέμα διότι δεν έγινε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την Αγροτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μερίδα βουλευτών άλλων κομμάτων – ακόμη και συμπολιτευόμενων – δι­ατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία, ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγό­ρησε τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι δεν ανακεφαλαιοποίησε απευθείας την ΑΤΕ.

Από την πλευρά της η ΤτΕ ακολού­θησε τη διαδικασία που ορίζει ο νό­μος. Και ο νόμος για την εξυγίανση των τραπεζών που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει πως, εφόσον επι­λεγεί η λύση της διάσπασης σε «κα­λή» και «κακή» τράπεζα, η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ) δικαιούνται να ακολουθήσουν μια εμπιστευτική διαγνωστική διαδι­κασία για να πωλήσουν το καλό τμή­μα της τράπεζας. Επομένως παρέμει­νε εκκρεμές το ερώτημα εάν η διαδι­κασία είναι ξεκάθαρη.

Σε αυτό το σημείο τα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα, λένε πως η Εθνική και η Alpha δή­λωσαν με επιστολή τους στην ΤτΕ ότι δεν ενδιαφέρονται. Και, προφανώς, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά… θα το μαθαίνουμε – και μάλιστα με εκ­κωφαντικό τρόπο. Από την πλευρά της η Eurobank συμμετείχε στη διαδικα­σία, αλλά τελικά αποσύρθηκε, καθώς (όπως έχει γράψει ήδη το «Π») ρίχ

Keywords
Τυχαία Θέματα