Οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

14:12 18/2/2012 - Πηγή: Olympia

Του Μάκη Μαυρομάτη

Προέδρου Τμήματος Υπηρεσιών

του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Μέλους του Δ.Σ.

mavromatismakis

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσιζε η κυβέρνηση την αύξηση του ΦΠΑ κατά 77% (από 13% στο 23%) στα είδη εστίασης, το ΕΕΘ αλλά και όλοι οι κλαδικοί φορείς της εστίασης είχαμε επισημάνει ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές στην οικονομία, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, στην απασχόληση

και γενικότερα στις κοινωνικές συνήθειες των Ελλήνων.

Έξη μήνες μετά διαπιστώνουμε ότι όλοι οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία, αυξήθηκε κατά 10% το ΦΠΑ αλλά προκάλεσε μείωση της ζήτησης κατά 15%.

Αύξησε το κόστος των τουριστικών πακέτων κατά 2% τουλάχιστον, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας»μας.

Δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, με δύο τρόπους. Πρώτον, όσες επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους ενσωματώνοντας ολόκληρη την αύξηση του ΦΠΑ, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ύφεση και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι οποίοι ζητούν όλο και χαμηλότερες τιμές. Δεύτερον, όσοι επαγγελματίες απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να αυξήσουν τις τιμές τους, είδαν ξαφνικά να έχουν την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι πλήρωναν, χωρίς φυσικά να έχουν και την ανάλογη αύξηση του τζίρου τους. Αγοράζοντας τα είδη εστίασης με 13% και πουλώντας με 23%, βρέθηκαν να δουλεύουν για έναν αδηφάγο συνεταίρο που λέγεται κράτος.

Δύο καταστάσεις λοιπόν, οι οποίες οδηγούν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών εστίασης στο κλείσιμο και αυξάνουν την ανεργία τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Άλλη μία αρνητική παράμετρος της αύξηση του ΦΠΑ είναι η αλλαγή της κοινωνικής συνήθειας του συνόλου των Ελλήνων, να συνδυάζουν τις εξόδους τους και τις κοινωνικές τους συναναστροφές, με τη συνεύρεση σε κάποιους χώρους εστίασης (ταβέρνες, ουζερί, εστιατόρια, καφενεία). Μία συνήθεια που οι λαμπροί εγκέφαλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να μας την κόψουν και να μας την αλλάξουν, με την αύξηση των τιμών, λόγω ΦΠΑ και την υπαγωγή της τυρόπιτας, του καφέ, του μεζέ, της τηγανιτής πατάτας αλλά και των αναψυκτικών, χυμών, ακόμα και του ανθρακούχου νερού στην ίδια κατηγορία με τα κοσμήματα, τον χρυσό και τα είδη πολυτελείας. Προφανώς θέλουν να μας κλείσουν όλους στα σπίτια μας, χωρίς κοινωνικές επαφές και εξόδους. Επίσης στερεί από τους νέους και τη τελευταία δυνατότητα εξόδου, σε αναψυκτήρια.

Σαν χώρα, με την προσχώρηση μας στην τότε ΕΟΚ το 1981, είχαμε εξασφαλίσει το δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, δικαίωμα το οποίο το απεμπολήσαμε μόνοι μας.

Για το δικαίωμα αυτό πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. αγωνίστηκαν και τελικά τα κατάφεραν να κερδίσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα έρευνας (έγγραφο της Επιτροπής με στοιχεία SEC 910, 5/7/2007) του έγκυρου οικονομικού οργανισμού (Copenhagen Economi

Keywords
Τυχαία Θέματα