ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ

15:34 7/7/2012 - Πηγή: Olympia

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.

Γράφει ο Νικόλαος Μουτσόπουλος.

Υπάρχουν ακόμα μερικές βασικές αλήθειες που θα ήταν λάθος να τις παραβλέψουμε και να αρκεσθούμε σε ένα καλό θεσμικό πλαίσιο και μια νομοθετημένη και σαφώς προσδιορισμένη κοινωνική προστασία, ξεχνώντας ότι ο παράγοντας «άνθρωπος» που θα κληθεί να
εφαρμόσει όλα όσα το σύνταγμα ορίζει, μπορεί να έχει μια απρόβλεπτη προσωπική δυναμική και επιρροή

στην εφαρμογή αυτών των νόμων. Να «παίξει» δηλαδή έξω από το πνεύμα των θεσμοθετημένων κανόνων δείχνοντας το αναμφισβήτητο ταλέντο του στην καταστρατήγησή τους.
Και αν αυτή η συμπεριφορά στο ευρύ κοινωνικό και οικονομικό πεδίο μιας ελεύθερης ευνομούμενης κοινωνίας είναι μια συχνή και αναπόφευκτη δυνατότητα, που όταν κάποιος την υποστεί την αντιμετωπίζει είτε ατομικά είτε με την βοήθεια της τακτικής δικαιοσύνης. Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε επίπεδο εξουσίας πρέπει να υπάρχει από την πολιτεία θεσμοθετημένη αυστηρή και άμεση αντιμετώπιση.
Δεν αρκεί λοιπόν μόνο ένα σωστά δομημένο δημοκρατικό πολίτευμα που θα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο του συντάγματος, αλλά μας ενδιαφέρουν εξ ίσου και ίσως περισσότερο τα εχέγγυα πολιτικής και ηθικής επάρκειας των εκάστοτε διαχειριστών του, αλλιώς εμπεριέχει εξ αρχής το σπέρμα του εκφυλισμού του.
Αυτά τα εχέγγυα δεν πρέπει να προσδιορίζονται από μια γραφειοκρατία αξιολόγησης που πάντα επιδέχεται καταστρατήγηση, αλλά από την θεσμοθετημένη εξασφάλιση πρώτον της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εξουσία, μέσω της ισονομίας, κάθε πολίτη που διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες ώστε η αξιοκρατία να εξασφαλίζεται μέσα από το σύνολον των πολιτών, δεύτερον από την εξασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας και πλουραλισμού προτάσεων στην μαζική ενημέρωση ώστε η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και τρίτον από θεσμοθετημένες σαφείς και σύντομες διαδικασίες αποβολής των επίορκων ή ανίκανων κυβερνώντων που παρ’ όλα αυτά παρεισέφρησαν στην εξουσία.
Η εφαρμογή του νέου πολιτεύματος καθιστά αναγκαία την δημιουργία δύο νέων βασικών πολιτικών παρατάξεων που θα μπορούν να εκφράζονται και με περισσότερα των δύο πολιτικών κομμάτων.
Η νέα πολιτική διαφοροποίηση θα βασίζεται σε μια υπαρκτή, διαχρονική, ισχυρή ανθρώπινη αντίθεση σε θέματα καταξίωσης (προσδιορισμού της αξιοκρατίας) και κατ’ επέκταση πολιτικού αυτοπροσδιορισμού, που αγγίζει το σύνολον των πολιτών με ισόποση περίπου δύναμη υποστήριξης των δύο νέων πολιτικών θέσεων. Χωρίς πλέον έντονες κοινωνικές διαφορές, αλλά με δημιουργική πολιτική αντιπαράθεση για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών αντικειμενικών στόχων μέσα σε κοινώς αποδεκτά πολιτειακά θεσμικά πλαίσια.
Αφού εγκριθεί το νέο Σύνταγμα από τον Ελληνικό λαό και αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την δημοκρατία, να διαχωρίσουμε τις τρεις εξουσίες με νέους σαφείς και αποτελεσματικούς θεσμούς, να εξασφαλίσουμε την ισονομία, να κατοχυρώσουμε την ελεύθερη δημιουργική εξέλιξη και προστασία όλων των πο
Keywords
Τυχαία Θέματα