Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

17:11 20/2/2012 - Πηγή: Olympia

 Του Δημήτρη Γαρούφα*

Η Ελληνική Βουλή ψήφισε  ( με διαδικασία κατεπείγοντος) τη νέα δανειακή σύμβαση που σύμφωνα με αυτούς που την ψήφισαν εξασφαλίζει τη σωτηρία της χώρας  και διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή της προοπτική ενώ σύμφωνα με αυτούς που δεν την ψήφισαν οδηγεί  στην καταστροφή της…

Η αλήθεια είναι ότι από  το 2009  που αποκαλύφθηκε

στον ΄Έλληνα πολίτη ότι η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη  , δεν έγινε  ουσιαστική συζήτηση για το πώς φτάσαμε εδώ και γιατί οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα χρεοκοπίας.  ΄Έγιναν  εξεταστικές επιτροπές για πολλά  άλλα θέματα αλλά γι΄ αυτό το  θέμα δεν έγινε, πιθανόν γιατί θα προέκυπτε ευθύνη όλου του πολιτικού κόσμου.  Κι΄΄ όμως μια τέτοια συζήτηση, με προαπαιτούμενο μια γενναία αυτοκριτική, θα αποφόρτιζε το πολιτικό  κλίμα  και θα έδινε την δυνατότητα να διαμορφωθεί και  κάποιο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφάλιζε την δυνατότητα  καλύτερης λειτουργίας των θεσμών ,την σμίκρυνση του κράτους, την διαφάνεια στη δημόσια ζωή και την ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος μέσω μιας γενναίας συνταγματικής  αναθεώρησης.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά κι ΄έτσι ακούμε καθημερινά και μονότονα  μόνο για το πόσο έχουμε ανάγκη την επόμενη δόση του δανείου αλλά χωρίς παράλληλα να υλοποιείται κάποιο ορατό σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσω ανάπτυξης.. Γι΄ αυτό  και η νέα δανειακή σύμβαση ,παρά  το γενναίο «κούρεμα» του χρέους, μας δίνει πολύτιμο χρόνο- μια ανάσα, αλλά δεν θα μας σώσει γιατί  δεν διαμορφώθηκε, και φυσικά δεν υλοποιείται, κανένα σχέδιο ανάπτυξης π.χ. με αναδιάρθρωση    αγροτικών καλλιεργειών, με αύξηση τουρισμού μέσω συγκεκριμένων δράσεων προβολής μνημείων, ιστορίας και φυσικής ομορφιάς της χώρας  η αξιοποίησης της ναυτιλίας μας η άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί ότι ένα μέρος των νέων δανείων να διατεθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς η τουλάχιστον  μέρος του ποσού που δίνεται στις Τράπεζες υποχρεωτικά να διοχετευθεί στην αγορά με την έννοια της χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων η επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας.  Παράλληλα δεν έγινε ούτε συζήτηση για προετοιμασία ,με διακομματική και κοινωνική συναίνεση , τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης(υπήρξαν μόνο κάποιες αξιοπρόσεκτες προτάσεις του Α.Σαμαρά που όμως δεν προβλήθηκαν όσο έπρεπε στην κοινή γνώμη και δεν συζητήθηκαν) που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας των θεσμών.

Οι ώρες  είναι κρίσιμες για τον τόπο και όλοι πρέπει να  αναλάβουμε τις ευθύνες μας . Με τα σημερινά δεδομένα και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί  φοβούμαι ότι οι προσεχείς εκλογές δεν θα είναι εκλογές επιλογής  αλλά εκλογές  έκφρασης διαμαρτυρίας και καταδίκης  με περαιτέρω ενίσχυση και ριζοσπαστικοποίηση των άκρων γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματός μας.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Εμείς  οι πολίτες με ψυχραιμία  πρέπει  να λειτουργήσουμε ως ενεργοί πολίτες αλλά κι΄ ο πολιτικός κόσμος να καταλάβει ότι τέλειωσαν τα ψέματα γιατί μαζί με την οικ

Keywords
Τυχαία Θέματα