Να αλλάξουν όλα στο μνημόνιο της Ελλάδας

17:32 11/6/2012 - Πηγή: Olympia

«Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα στο ελληνικό μνημόνιο και να συμπεριληφθεί σε αυτό η στρατηγική προώθησης της ανάπτυξης», τονίσε σε συνέντευξή του στη Realnews ο Ζαν Πολ Φιτουσί, καθηγητής Οικονομικών, σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων της Γαλλίας. Χαρακτηρίζει «ανόητους» όσους μιλούν εντός και εκτός Ελλάδας

για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται, εν ολίγοις, ως «παράλυτοι», όσον αφορά τη λήψη άμεσων και κρίσιμων αποφάσεων.

Τι λάθη έχουν γίνει στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς;

Πριν από δύο χρόνια είχα πει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις που θα δείχνουν αλληλεγγύη, η κρίση θα χτυπήσει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να λύσουν την κρίση χωρίς δημοσιονομική αλληλεγγύη. Χωρίς αυτή, η κρίση θα μεταδοθεί σαν αρρώστια στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ενα από τα προβλήματα της Ευρώπης είναι η «παράλυση» στις αποφάσεις και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία αξιόπιστη απόφαση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, για να μην αναφερθώ στην κρίση που έχει προκύψει σήμερα.

Άρα έχουν ευθύνη οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τιμωρείς μια νέα κυβέρνηση για τα λάθη που έκανε μια προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω του διεφθαρμένου συστήματος που υπήρχε. Είναι σαν να τιμωρείς τους ανθρώπους. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα.

Με ποιον τρόπο μπορεί να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη;

Πριν από το ευρώ, η Ευρώπη χαρακτηριζόταν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις στην αγορά. Με το ευρώ δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για κερδοσκοπία στα διαφορετικά νομίσματα και τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά. Πήρε δέκα χρόνια στις αγορές για να καταλάβουν ότι υπάρχει περιθώριο για μία άλλου είδους κερδοσκοπία, στα δημόσια χρέη, στους τίτλους δηλαδή των κρατικών ομολόγων. Η κερδοσκοπία αυτή συνεχίζεται λόγω της κακής πολιτικής, της γενικής λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κερδοσκοπία και, για να γίνει αυτό, είναι προφανές ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ομόλογο, όπως δημιουργήσαμε ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρωομόλογο. Με το ευρωομόλογο καμία χώρα δεν θα δανείζεται ακριβά. Τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επίσης, πρέπει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Είναι απλά πράγματα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Θεωρείτε πως είναι αναγκαία η υιοθέτηση πακέτων ανάπτυξης;

Είναι φανερό ότι η Ευρώπη έχει μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη. Όμως, χρειάζεται πολύς χρόνος για να υιοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή τα πακέτα ανάπτυξης. Στην Ευρώπη πρέπει να ενεργεί κανείς άμεσα. Το να ενεργείς άμεσα σημαίνει να επενδύεις άμεσα. Επίσης, το πακέτο ανάπτυξης σημαίνει επενδύσεις, ενώ με τα μέτρα λιτότητας δεν υπάρχουν πόροι για επενδύσεις. Θέλω, λοιπόν, κάποιος να μου εξηγήσει τι νό

Keywords
Τυχαία Θέματα