Μικρή μουσική ιστορία του Πασόκ

15:47 10/1/2012 - Πηγή: Olympia

Η απόλυτη μελέτη από τον ΚΚΠ

Αρχές 80. Οι Bauhaus και οι Cure κυριαρχούν στη μουσική σκηνή της Γηραιάς Αλβιόνας. Οι Virgin Prunes κάνουν μεγάλη επιτυχία με το If I die I die. Η γκρίζα, μουντή ατμόσφαιρα του νησιού συνδυάζεται με την επαναστατική πνοή του punk που μοιάζει να περνά στην ιστορία και να δίνει τη θέση του στο post-punk

και στην dark wave, που πιο πεσιμιστική από ποτέ κάνει την ίδια τη Θάτσερ να κινηθεί στους ρυθμούς της πιστεύοντας ότι αν εξαλείψει τους ανθρακωρύχους – μαζί με τις υπόλοιπες εργατικές τάξεις του νησιού – θα έχει όσο κάρβουνο χρειάζεται για να πασαλείψει την απωθητική της φάτσα και να σκάσει – ως άλλη Siouxsie – ανενόχλητη στις συναυλίες των dark wave συγκροτημάτων που τόσο αγαπά.
Όμως – και παρά το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η έλξη της Μάγκι για τη dark wave και τα αποτελέσματα του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον τραγουδιστή των Cure Robert Smith, ανάμεσα στα οποία είναι η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού – δεν θέλουμε εδώ να αναφερθούμε στην Αγγλία, αλλά στο punk και εν γένει dark wave κίνημα εν Ελλάδι την ίδια χρονική στιγμή.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνει την ακόλουθη επαναστατική για τα δεδομένα της εποχής ιδέα: να εισαγάγει την dark wave κουλτούρα στην Ελλάδα δίνοντάς της την αντίστροφη όψη από εκείνη που προσπάθησε να καλλιεργήσει η Θάτσερ στην Αγγλία και της οποίας η αποτυχία εν πολλοίς την ξέβρασε στα Falklands. Αφού το dark wave δεν μπορεί να περάσει στο χώρο του νεοφιλελευθερισμού θα το ξεβγάλουμε εδώ, στην Μπανανία, με τη μορφή του λαϊκισμού. Του άκρατου λαϊκισμού.
Αυτού που δεν έχει όρια αλλά που μπορεί σταδιακά να μας οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα με εκείνα της σχολής του Chicago – όχι του συγκροτήματος αλλά της νεοφιλελεύθερης θεωρίας. Στην καταστροφή εν ολίγοις. Ο Ανδρέας, ο υπέροχος αυτός δημαγωγός, αποφασίζει λοιπόν να φτιάξει ένα συγκρότημα για το οποίο σκέφτεται και το όνομα: Punk Sisters of Carefree – εν συντομία ΠΑΣΟΚ.
Το punk φυσικά στηρίζεται στα μουσικά του βιώματα, το sisters στην αναρχική διάθεση να μη γνωρίζουμε όρια στο ανθρώπινο σώμα – βλέπε και τις μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο το 1983 – και το Carefree στη γνωστή σερβιέτα – αν και αργότερα θα προτιμήσει τα πάμπερς. Σημειωτέον ότι αυτό το sisters of carefree παραπέμπει στο μετέπειτα Sisters of Mercy, το όνομα που ο Andrew Von Eldritch διάλεξε να δώσει στο γκρουπ που εν έτει 1985 γέννησε το gothic, όνομα το οποίο πιθανολογείται ότι εμπνεύστηκε – βγάζοντας το punk, το οποίο έμεινε ίδιον του ΠΑΣΟΚ – από την avortee αυτή προσπάθεια του μεγάλου σοσιαλιστή να κυριαρχήσει στα μουσικά charts.
Η προσπάθεια διασποράς μουσικού χάους και καταστροφής στην ντόπια Ελληνική σκηνή αλλά και εν γένει στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από μερικούς. Έχει γραφεί ότι ιδιοφυία είναι αυτός του οποίου τα έργα αναγνωρίζονται μετά από 20 εως 100 χρόνια. Έτσι θα συμβεί και με το μουσικό αυτό κίνημα. Μόνο σήμερα θα φανεί σε όλη της την έκταση η αναρχοdarkwavάδικη μουσική του ιδιοσυστασία της οποίας τα αποτελέσματα βι
Keywords
Τυχαία Θέματα