Με τσιμέντο και σύρμα η S&B αποκαθιστά το περιβάλλον στη Μήλο

11:52 12/9/2012 - Πηγή: Olympia

Παρά την καταδικαστική απόφαση για υποβάθμιση περιβάλλοντος, η εταιρεία του Οδ. Κυριακόπουλου εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να μην τρέχει τίποταΣάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του “Newsbomb.gr” ότι η εταιρεία S&B του κ.Οδυσσέα Κυριακόπουλου εξακολουθεί να ρυπαίνει και να επιβαρύνει με τις δραστηριότητές της ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, τη Μήλο.

Ορισμένοι ίσως να μην πτοούνται από τις καταδικαστικές αποφάσεις και την κρίση της Δικαιοσύνης, αλλά η κοινή γνώμη αποτελεί τον ισχυρότερο κριτή

και ίσως τη συνείδηση της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό σήμερα συνεχίζουμε την παρουσίαση στοιχείων από τη νέα αυτοψία που πραγματοποιήσαμε στη Μήλο.

Πρώτος σταθμός μας ήταν το Τσιγκράδο, όπου βρίσκεται η μία μονάδα επεξεργασίας τηςS&B. Το ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” στις 16 Νοεμβρίου 2011 για τη ρύπανση στον κόλπο της Μούρης από τον αγωγό που «ξερνούσε» τόνους υπέρλεπτου περλίτη είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της S&B ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότικλείνει τη μονάδα στο Τσιγκράδο.

Αιτία δεν ήταν ο θόρυβος για τη ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, ούτε και η καταδικαστική απόφαση από το Πλημμελειοδικείο Σύρου για περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στη χαμηλή τιμή του περλίτη οφείλεται η αναστολή λειτουργίας της μονάδας όπως δήλωσε εκείνες τις ημέρες ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Σπύρος Τζίντζος σε τοπικά Μέσα της Μήλου.

Από την νέα αυτοψία που πραγματοποιήσαμε επιβεβαιώσαμε ότι η μονάδα δεν λειτουργεί αλλάεξακολουθεί να λειτουργεί το ορυχείο που βρίσκεται στο σημείο, όπως και η πρόθραυση. Αυτό δείχνει η κινητικότητα στο σημείο καθώς και η λειτουργία ειδικών χωματουργικών μηχανημάτων για τη φόρτωση φορτηγών.

Πού πάνε τα υλικά από το Τσιγκράδο

Όπως μάθαμε από τους ντόπιους τα φορτηγά φορτώνονται συνεχώς με πρώτη ύλη και πηγαίνουν προς τα δύο εργοστάσια της S&B στα Βούδια, λίγο μετά την Πολλώνια. Αυτό διαπιστώσαμε και από τις ώρες που βρεθήκαμε στην περιοχή για να επιβεβαιώσουμε το γεγονός. Και οι δραστηριότητες αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη, με χωματουργικά μηχανήματα και βαριά φορτηγά να κυκλοφορούν την ώρα που εκατοντάδες τουρίστες (κυρίως Ιταλοί) κινούνταν προς την παραλία του Τσιγκράδου με ενοικιαζόμενα δίκυκλα και αυτοκίνητα.

Πλησιάζοντας προς το εργοστάσιο βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρή φύλαξη και βρίσκεται σεεπιχειρησιακή ετοιμότητα. Η επίσημη εκδοχή της S&B αναφέρει ότι θα ξαναλειτουργήσεισε «περίπτωση έξαρσης ζήτησης του περλίτη που δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά». Κάποιος θα διερωτάτο ευλόγως αν υπήρξε η παραμικρή ευαισθησία από την καταδίκη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση κι αν λήφθηκαν κάποια μέτρα.

Η απάντηση βρίσκεται λίγο παρακάτω. Μια κίτρινη ταμπέλα αναγράφει: «Απόκρημνη περιοχή» μπροστά από συρματόπλεγμα που θυμίζει στρατιωτική ζώνη ή ναρκοπέδιο. Ακόμα κι ενάμισι μέτρο έξω από τον τελευταίο βράχο πριν από τον γκρεμό έχει τοποθετηθεί ένα συρματένιο εμπόδιο για τους… «ενοχλητικούς».

Αν οι «ενοχλητικοί» είναι και περίεργοι περάσουν μέσα από τα σύρματα, τι βλέπουν

Keywords
Τυχαία Θέματα