Λόγος όγδοος «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ»

10:15 5/12/2011 - Πηγή: Olympia

Του Λεωνίδα Ορφανουδάκη

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ  είχε παραδοθεί στην αδιαφορία και τη  ΔΙΑΦΘΟΡΑ , με αποτέλεσμα να μην πάρει είδηση την τουρκική απειλή, που ολοένα και πλησίαζε. Ο ποιητής – προφήτης πληγωμένος από την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ του , προβλέπει αρχικά τον ξεπεσμό της χώρας του αλλά στο τέλος εκφράζει την ελπίδα για την ανάσταση και αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Ο  ποιητής έγραψε τον όγδοο λόγο του τον  

“Προφητικό” , δέκα χρόνια μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897…..

Το ποιο πάνω κείμενο , ελάχιστα πειραγμένο από εμένα , είναι απόσπασμα , από  την ανάλυση-ερμηνεία του ποιήματος στο blog  Φιλόλογος .
Επικαλούμαι τον λόγο  αυτό και το λόγο του ποιητή , εξ αιτίας της τρέχουσας συγκυρίας . Σήμερα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή τον επαναφέρω σαν πραγματική προφητεία   . Δεν υπαινίσσομαι κάτι για τους σύγκαιρους μου πολιτικούς και  συμπολίτες . Για αυτούς και για τα αίτια που μας έφτασαν ως εδώ , κάθε κρίση την αφήνω σε εσάς τους αναγνώστες .

Απόσπασμα από τον Προφητικό .

>

Αν δεν αντισταθούμε τώρα σήμερα όλοι ! Αν δεν δουλέψουμε σήμερα και αύριο όλοι στο σκοπό να βρεθούν οι άνθρωποι και ο τρόπος που θα σταματήσει την κατρακύλα  πριν από το κάτω κάτου το σκαλί ,  ξέρω πως δεν θα ζήσω τόσο ώστε με χαρά να δω να της φυτρώνουνε  ξανά ,  τα φτερά τα πρωτινά της τα μεγάλα!.

Αυτό το λόγο απευθύνω πρώτιστα σε εσένα φίλε Ηλία , απάντηση στο Facebook στην παρατήρηση που μου έκανες πως διαβλέπεις κάποια θλίψη στα γραφόμενα μου . Ελπίζω να γίνει  σε σένα και ποιο πέρα  αντιληπτό και να κριθεί αιτιολογημένη η θλίψη και αγωνία που με δέρνει .  Για το καλό μας ……..

Σημείωση : Ο Προφητικός , είναι ο όγδοος από τους δώδεκα λόγους στο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ του Παλαμά .


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα