Κομισιόν: Τα 100 δις μόνο για τις τράπεζες

21:33 19/7/2012 - Πηγή: Olympia
Σε αποσαφήνιση των όρων της οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δις ευρώ προς την Ισπανία προέβη η Κομισιόν, τονίζοντας πως τα λεφτά προορίζονται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν σχετίζονται με άλλου τύπου βοήθειας…

«Το δάνειο έως 100 δισ. ευρώ, που δεσμεύτηκε να χορηγήσει η ευρωζώνη στις ισπανικές τράπεζες… είναι μόνο για αυτόν το σκοπό και για κανέναν άλλο. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της

βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία και οποιασδήποτε άλλου τύπου οικονομικής βοήθειας, η οποία ίσως ζητηθεί κάποια άλλη στιγμή από την Ισπανία ή από κάποιον άλλο», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Ο κ. Ο’ Κόνορ επιβεβαίωσε επίσης πως η τελική έγκριση του πακέτου βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης του Eurogroup που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο, Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το μόνο αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη θα είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και την ΕΕ για το δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν το υπό κατάρτιση Μνημόνιο κατανόησης (MoU) της Ισπανίας, ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν και για την καταβολή της πρώτης δόσης στη Μαδρίτη, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η Ισπανία θα δεσμευτεί σε 32 σημεία που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα – τόσο οριζόντια, όσο και για εξειδικευμένες κινήσεις ανάλογα με την κατάσταση των εκάστοτε τραπεζικών ιδρυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Παράλληλα, θα παρακολουθείται στενά η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει έως τον Δεκέμβριο του 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν ζημίες από την στεγαστική πίστη. Στο Μνημόνιο επισημαίνεται ακόμη ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον φορολογούμενο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα