Κάτι κινείται για το Μετρό Θεσσαλονίκης

20:32 26/9/2012 - Πηγή: Olympia
Στην υπογραφή των δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων, που δίνουν στην ανάδοχο κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης το «πράσινο φως» για να εγκατασταθεί άμεσα στους σταθμούς Παπάφειου και Νέας Ελβετίας, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία, επιλύοντας ένα θέμα, το οποίο λειτουργούσε επί μακρόν σαν αγκάθι για το έργο.

Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε σήμερα, από το βήμα της εκδήλωσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το μετρό, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες ο ανάδοχος

θα επιστρέψει στον σταθμό της Ανάληψης και τόνισε ότι ξεκινά και πάλι ο διάλογος για τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τα έργα κατασκευής του μετρό. «Δεν αφορά αποζημιώσεις, αλλά κυρίως φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Τα μέτρα ανακούφισης δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, καθώς πρόκειται για εταιρίες που είναι στο Χρηματιστήριο», ξεκαθάρισε. Έκανε λόγο για «ετεροβαρείς απόψεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών», σε σχέση με το ποια ευρήματα είναι σημαντικά. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν αν η αξία των ευρημάτων είναι πιο σημαντική από την πορεία του έργου», είπε, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ικανοποιήσει όσες απαιτήσεις του αναδόχου είναι εύλογες, ενώ «ταυτόχρονα μεθοδικά και επίμονα λύνουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην παράδοση των υπολειπόμενων σταθμών».

Έργο… φετίχ το μετρό
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης αποκάλεσε το μετρό «έργο φετίχ», για την πόλη, το οποίο αφού τη δίχασε, την ξανασυμφιλίωσε και την έθεσε επί χρόνια σε αναμονή, τώρα την δοκιμάζει. «Αν βάλουμε έναν και μόνο στόχο για τη μετά κρίση εποχή, αυτός ας είναι η παύση της ισχύος του κανόνα των 30 και πλέον χρόνων ωρίμανσης που διέπει τα έργα της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε υπάρχουν λόγοι και αιτίες που πρέπει να αρθούν και υπενθύμισε την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον αρμόδιο υπουργό όπου χαρακτηριστικά αναφέρονταν: «Δεν πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων και φορέων δεν είχαν τις απαιτούμενες ικανότητες ή ότι σκοπίμως παραπλανούσαν τους Θεσσαλονικείς ψηφοφόρους. Πιστεύουμε όμως ότι η υλοποίηση έργων και δράσεων έχει απαιτήσεις πολύ υψηλότερες των αγαθών προθέσεων».

Τι προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα, που θα διοικεί το έργο του μετρό από τη Θεσσαλονίκη, με τεχνικό σύμβουλο την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επισημαίνοντας ότι ένα έργο αυτής της κλίμακας δεν μπορεί να τηλεδιοικείται. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι ένας τέτοιος φορέας, που θα «έτρεχε» με επιτυχία το έργο του μετρό, που θα ελάμβανε άμεσες αποφάσεις χωρίς να απαιτούνται εξ Αθηνών εγκρίσεις και που έχει τεράστια τεχνική εμπειρία, μπορεί κάλλιστα να είναι η Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα