Η ταφόπλακα της μεταπολίτευσης

09:37 22/3/2012 - Πηγή: Olympia

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια φωτογραφική αποτύπωση μιας συγκεκριμένης στιγμής και μας βοηθούν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τις τάσεις που αναπτύσσονται μέσα στην κοινωνία. Τον τελευταίο καιρό οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν τον κατακερματισμό του δικομματισμού, ιδίως μετά την σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων με την αποκεινού στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου

και κατά επέκταση του Μνημονίου2.
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στα επίκαιρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπουμε ότι η Ν.Δ παραμένει πρώτο κόμμα αλλά βρίσκεται σε πτώση ποσοστών και κάνει την αυτοδυναμία να φαίνεται ως όνειρο θερινής νυκτός . Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει λίγο μετά την εκλογή Βενιζέλου αλλά όχι θεαματικά και δείχνει να παγιώνεται σε ποσοστά κάτω από
15%. Ενώ τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ)παγιώνονται σε ποσοστά λίγο πάνω από 10%.Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η μεγάλη φθορά του ΛΑΟΣ που δείχνει να παλεύει πλέον για να μπει στην Βουλή, ενώ ν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σε άλλη μια δημοσκόπηση φαίνεται ότι μπαίνει στην Βουλή. Για τέλος, άφησα το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» το οποίο δείχνει να αποκτά μια δυναμική ύστερα από τις προσχωρήσεις των «γαλάζιων» διαγραμμένων και να φτάνει στο 11%. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός αυτό γιατί είναι κάτι το πρωτόγνωρο και διαφέρει πολύ από την «Δημοκρατική Αριστερά» καθώς το κόμμα του κυρίου Κουβέλη αποσπά ψήφους από ένα υποδιάλυση κόμμα, ΠΑΣΟΚ, που ήταν σχεδόν ακυβέρνητο εδώ και έξι μήνες και δεχόμενο και την φθορά της φιλομνημονιακής του πολιτικής τα τελευταία 2 χρόνια.
Από την άλλη το κόμμα του κυρίου Καμμένου αποσπά ψήφους από την ενδυνάμη νέα κυβερνητική δύναμη ,τη Ν.Δ, δηλαδή από ένα κόμμα που θα έπρεπε την δεδομένη στιγμή να έχει μεγάλη εκλογική συσπείρωση. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2008 είχε παρόμοια άνοδο των ποσοστών του άλλα μετά ξεφούσκωσε. Είχε και αυτό τότε ως πηγή ψήφων το ΠΑΣΟΚ που περνούσε κρίση, αλλά μόλις το ΠΑΣΟΚ ανασυντάχθηκε και φάνηκε έτοιμο να πάρει την εξουσία τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ξεφούσκωσαν. Πρώτη φορά στα χρονικά νέο κόμμα καταφέρνει να προκάλεί τόσο μεγάλη φθορά σε ένα κόμμα που δείχνει ότι θα κερδίσει της εκλογές.

ΥΓ: Βέβαια ένα κομμάτι των ποσοστών οφείλεται και στην μεγάλη φθορά του ΛΑΟΣ, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί η ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να ανεβάσει τα ποσοστά της ενώ είδη έχουμε εισέρθει στην προεκλογική περίοδο. Φαίνετα ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της Μεταπολίτευσης.

Θοδωρής Δαφέρμος


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα