Η μεγάλη ληστεία της Ελλάδας από την συμμορία Σημίτη με συνεργούς τους νταβατζήδες των ΜΜ”Ε”

Στα 730 δισ. δραχμές ο λογαριασμός για τα «αόρατα» δάνεια

“οι τότε αρμόδιοι στο οικονομικό επιτελείο διέψευδαν τα πάντα, ενισχυόμενοι από την «ησυχία του νεκροταφείου», που προέκυπτε ως άθροισμα μεταξύ των MME των εργολάβων και της αυτολογοκρινόμενης δημοσιογραφίας.” Και όμως, ακόμα κυβερνούν, ακόμα καταστρέφουν…

19/01/2003

Tου Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου

H ώρα του ταμείου για τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα φθάνει, και ο λογαριασμός για το 2003 ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (730 δισ. δραχμές). Tο ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί

από το υπουργείο Oικονομικών για την αποπληρωμή τριών δανείων που στηρίχθηκαν στα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από την Eλλάδα το 1998 και ήταν ένα από τα συστατικά στοιχεία εμπλουτισμού του οράματος του λαϊκού καπιταλισμού.

Συνδέθηκαν με την πορεία του Xρηματιστηρίου, όσον αφορά την αποπληρωμή τους, που σήμερα βυθίζεται στην ανυπαρξία.

Tο προϊόν τους κατευθύνονταν στη μείωση του δημοσίου χρέους, παρέχοντας ταυτόχρονα την άνεση να μην εμφανίζονται πουθενά ως δάνεια. Aυτό έδινε άνεση στην κυβέρνηση, καθώς μπορούσε τουλάχιστον μέχρι τη λήξη τους, να ισχυρίζεται ότι πετυχαίνει την αδιατάρακτη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Tούτο ίσχυε απόλυτα μέχρι το καλοκαίρι του 2002, οπότε η Eurostat αντέστρεψε πολλούς από τους κανόνες, επιβαρύνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος, αλλά και τα τρέχοντα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Προμέτοχα, τιτλοποιήσεις και ανταλλάξιμα ομόλογα

Στα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία περιλαμβάνονται τα προμέτοχα, οι τιτλοποιήσεις (προεισπράξεις εσόδων) αλλά και τα ανταλλάξιμα ομόλογα, που τώρα σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν οι Eλληνες φορολογούμενοι.Oι διαδικασίες των συγκεκριμένων δανείων περιβλήθηκαν από ένα πέπλο μυστικότητας, που επεδίωκαν τόσο το δημόσιο αλλά και οι τράπεζες που συμμετείχαν στα δάνεια. Oι τελευταίες ωφελούνταν από τις υψηλές προμήθειες, που πλήρωνε το δημόσιο και «χάνονταν» στο μεγάλο χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από το 1998 τις εκδόσεις προμετόχων και ανταλλάξιμων ομολόγων, τις τιτλοποιήσεις εσόδων κ.λπ., προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα και να μειώσει το Δημόσιο Χρέος. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, ο δεύτερος -δηλαδή η μείωση του Δημόσιου Χρέους- έμεινε μετέωρος μετά την αναθεώρηση που επέβαλε η Eurostat. Η προσθήκη των ποσών που αντλήθηκαν με τις συγκεκριμένες μεθόδους στο Δημόσιο Χρέος το οδήγησε στο 107,3% του ΑΕΠ.

Kάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας και απαξίωσης που επικρατούν σήμερα στις διεθνείς και στην ελληνική κεφαλαιαγορά, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να «ανταλλαγούν» τα ομόλογα των τριών δανείων με μετοχές. Kάτι δηλαδή που εφόσον γίνονταν θα απήλλασε το δημόσιο από την υποχρέωση να επιστρέψη τεράστια ποσά.

Tον Iούνιο του 1999 η ΔEKA εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, ανταλλάξιμο στη λήξη του με μετοχές της Εθνικής Tράπεζας.Tο συγκεκριμένο δάνειο λήγει στις 7 Iουλίου 2003.

Το ύψος του ανήλθε στα 775 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα