Η Ελλάδα ανέβασε στα ύψη το ευρώ!

15:03 22/8/2012 - Πηγή: Olympia
Αλλάζει διεθνώς το κλίμα για… τον Ελληνα ασθενή, καθώς οι φόβοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ δίνουν τη θέση τους σε αισιόδοξες προβλέψεις για συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και την Ανγκελα Μέρκελ, που θα ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας. Το ευρώ κινήθηκε έντονα ανοδικά στην αγορά συναλλάγματος, ενώ και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είχαμε ανοδικό «ξέσπασμα».

Καθώς

το ευρώ «πέταξε» χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου, το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg σχολίασε ότι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ευρωπαϊκό νόμισμα συνδέεται με την αισιοδοξία της αγοράς για την έκβαση της ελληνικής κρίσης.

Εξίσου «ανεβασμένο» και το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με σημαντικά κέρδη, ενισχυμένος κατά 2,65%, με αρκετά «πονταρίσματα» των επενδυτών σε τραπεζικές μετοχές και σε άλλα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου, όπως η μετοχή του ΟΤΕ, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 11%.

Οπως σχολίαζαν τραπεζικά στελέχη, οι «παίκτες» των αγορών αρχίζουν να προεξοφλούν θετική έκβαση των συναντήσεων του πρωθυπουργού σήμερα με τον προεδρεύοντα του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. «Μέχρι πριν από λίγες ημέρες κυριαρχούσαν τα σενάρια αποβολής της χώρας από το ευρώ, τώρα όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σκοπεύει να δηλώσει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα του μνημονίου, κάτι που θα ερμηνευθεί σαν «καλός οιωνός» εν όψει των συναντήσεων με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την καταγραφή όλων των μέτρων που θα προταθούν για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, και τονίζεται ότι, παρότι τα μέτρα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, είναι σημαντικό να φανεί ότι αποδίδουν διπλωματικούς καρπούς και ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας εν όψει της διαπραγμάτευσης για επιμήκυνση του προγράμματος και νέα διευθέτηση του χρέους.

Την αισιοδοξία αυτή ενισχύουν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το Βερολίνο θα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, εφόσον βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση εμφανισθεί αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Ο Νόρμπερτ Μπαρτλ, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία θα κληθεί να εγκρίνε

Keywords
Τυχαία Θέματα