Γελοίο άρθρο του ΔΝΤ με τίτλο: Η Λογική και η Δικαιοσύνη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Στήριξης.

15:43 20/3/2012 - Πηγή: Olympia

Ένα κείμενο που τουλάχιστον προσβάλει την νοημοσύνη όλων των Ελλήνων δημοσιεύθηκε μόλις χθες στο blog του ΔΝΤ. Με τίτλο η Λογική και η Δικαιοσύνη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Στήριξης, ο κ. Oliver Blanchard προσπαθεί να πείσει, αλλά δεν μπορεί. Όλο το άρθρο εδώ.

Μετάφραση αλά Κωτσαρίκος (με πράσινο οι δικές μας σημειώσεις):

Η Λογική και η Δικαιοσύνη στο Ελληνικό Πρόγραμμα

Στήριξης 

Για να επιστρέψει σε οικονομική υγεία, η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα. Πρώτον, χαμηλότερο χρέος. Δεύτερον, βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται και στα δύο αυτά.

Μειώνοντας το χρέος
Ορισμένες χώρες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν κάτω από μεγάλα βάρη δημόσιου χρέους. Αυτοί που πέτυχαν, το έκαναν μέσω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, είχε καταστεί σαφές ότι η υψηλή ανάπτυξη, πόσο μάλλον διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης – δεν επρόκειτο να έρθει αρκετά σύντομα. Το χρέος θα έπρεπε να αναδιαρθρωθεί.
Η διαδικασία ήταν μακρά και ακατάστατη…. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ξένοι πιστωτές διέσυραν την Ελλάδα ως κακιά και πλούσια σε τράπεζες, που θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να δεχθεί το πλήγμα. Αλλά στο τέλος, οι τράπεζες ανήκουν σε ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν αποταμιεύσει τη συνταξιοδότησή τους και τελικά είδαν την αξία των τραπεζικών μετοχών τους να μειώνονται σε αξία. (τι λες ρε αθεόφοβε Oliver!!!!!!!!)
Τελικά με το PSI – η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ποτέ υπογραφεί για υποτίμηση του δημόσιου χρέους – μειώθηκε το βάρος του χρέους κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην Ελλάδα περίπου € 10.000 κατά μέσο όρο, μια αρκετά μεγάλη συμβολή από την πλευρά των ξένων αποταμιευτών. (συγκεντρώσου αδελφέ Oliver – δεν είναι δυνατόν να λες αυτά τα πράγματα σε έναν λαό που πεινάει!)
Η Ελλάδα πρέπει πλέον από την πλευρά της, (με σταθερή πολιτική δέσμευση) να εφαρμόσει το δύσκολο αλλά αναγκαίο σύνολο των δημοσιονομικών, οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί ως μέρος του προγράμματος που υποστηρίζεται από τους εταίρους στην Ελλάδα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Είναι μια τεράστια πρόκληση, καμία αμφιβολία. Αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να επωφεληθεί από τον οικονομικό χώρο που άνοιξε από ιδιωτικούς και επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα θα το αξιοποιήσει;

Διορθώνοντας τα οικονομικά του δημοσίου

Πρώτον, πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα. Διαφορετικά, αυτό θα αναιρεί απλώς την πρόοδο που μόλις έκανε για το χρέος. Η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με το πρωτογενές έλλειμμα να κατεβαίνει από το 10 τοις εκατό σε λιγότερο από 3 τοις εκατό. Η μείωση και η αναδιάταξη του χρέους θα βοηθήσουν στη μείωση της πληρωμής τόκων, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό από μόνο του να κλείσει την τρύπα στα δημόσια οικονομικά.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να τρέχει με πρωτογενές έλλειμμα, και σύντομα θα χρειαστεί να λειτουργήσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Απλούστατα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μεγάλο μέρος των δ

Keywords
Τυχαία Θέματα