Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

15:45 9/12/2011 - Πηγή: Olympia

Με αφορμή τις εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Γ. Σούρλας δήλωσε:

«Ενώ το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, διατυμπάνιζαν τα αποτελέσματα από την πάταξη των κυκλωμάτων διαφθοράς

και διαπλοκής με τη λήψη μέτρων διαφάνειας (νομοθετικών, διοικητικών κ.ά.), έρχονται τα στοιχεία των τελευταίων εκθέσεων του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011 από τον ΟΟΣΑ και τη Διεθνή Διαφάνεια, τα οποία είναι καταπέλτης για την ασκούμενη πολιτική προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Διεθνής Διαφάνεια στην έκθεσή της διαπιστώνει ότι η Ελλάδα:

Σε σχέση με όλες τις χώρες, κατέβηκε δύο θέσεις σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και βρίσκεται σήμερα στην 80η θέση μαζί με την Κολομβία.Σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στην τελευταία θέση, μαζί με τη Βουλγαρία.Βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της ευρωζώνης, μαζί με την Ιταλία.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση αξιολόγησής του, καταγράφει μία σειρά διαπιστώσεων και συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Διαπιστώνει συνολικά την επικράτηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και εκφράζει την ανάγκη εγκαθίδρυσης της διαφάνειας σε όλους τους τομείς.

Ο ΟΟΣΑ απευθύνει ρητή σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο και προτείνει δράσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

Είναι έντονα ανησυχητικό ότι σε κρίση που αποδίδεται κυρίως στη διαφθορά και τη διαπλοκή και βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο είναι η διαφάνεια, η Ελλάδα να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αδιαφάνεια.

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έντονου προβληματισμού για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση του κου Παπαδήμου που στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «βελτίωση της διαφάνειας και η ενίσχυση των θεσμών είναι προτεραιότητες ύψιστης σημασίας».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του ΟΟΣΑ, δεν αφήνουν κανένα πλέον περιθώριο για διαιώνιση της νοσηρής κατάστασης διαφθοράς και διαπλοκής που επικρατεί στη χώρα μας.

Επιτακτική όσο ποτέ, προβάλλει η ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής που οδήγησαν  τη χώρα στη χρεωκοπία και την εθνική ταπείνωση και άσκηση πολιτικής με διαφάνεια».

Γ. Σούρλας

Σύμβουλος Προέδρου Ν.Δ.

για θέματα διαφάνειας


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα