Επαναγορά Χρόνου

Του Ηλία Καραβόλια, 30/10

Από την μια πλευρά , η Merkel αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ελληνικού προγράμματος: ΄΄Αν η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες ‘’, τόνισε χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση . Ο δικός μας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα λεφτά τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομίας, μας ενημέρωσε ότι αν δεν πάρουμε την δόση θα πεινάσει κόσμος. Οι τράπεζες

μας ανακοινώνουν με δελτία τύπου ότι δεν θα ….ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου αλλά μας πληροφορούν ότι όσο αργεί η ανακεφαλαιοποίηση τους,

τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Είναι να απορεί κανείς με την μόνιμη επωδό περί ταχύτητας και προσαρμογής, όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην ελληνική υπόθεση, την στιγμή που αυτά τα εμπλεκόμενα μέρη κάνουν τα ….πάντα για να καθυστερήσουν αποδοτικές λύσεις !

Ποια είναι η εικόνα που δεν βλέπουμε ή βλέπουμε θολά; Μαίνεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έντονα και απροκάλυπτα υπέρ λίγων. Ας δούμε πώς στήθηκε αυτό. Τόσο οι φήμες μετά τις συγχωνεύσεις των τραπεζών για ενίσχυση της βιωσιμότητας του πιστωτικού μας συστήματος όσο και οι ανακοινώσεις των όρων ανακεφαλαιαοποίησης τους, με θετικές και αρνητικές πλευρές, στηρίζονται πάνω στην υπόθεση της επαναγοράς χρέους. Αλλά τι σημαίνει πρακτικά αυτή η νέα ‘λύση’ που μας σερβίρουν οι γιατροί των Βρυξελλών και οι χειρούργοι της Αθήνας; Επαναγορά χρέους σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναγοράζει ομόλογα και κερδίζει από την διαφορά κτήσης και ονομαστικής αξίας(έκδοσης) . Το σχέδιο από τους φωστήρες είναι με 34-37 ευρώ ( τρέχουσα τιμή ομολόγου 100 ευρώ) η χώρα να ‘σβήνει’ χρέος 100 ευρώ. Ουδείς μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πόσα λεφτά θα δανεισθεί η χώρα για αυτό και αν έχει την δυνατότητα-σ τις αγορές ομολόγων- να ‘κρατήσει’ τις τιμές των ομολόγων!

Υποτίθεται ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός( ΕSM) που ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, θα μας πιστώσει κεφάλαια για αυτό τον σκοπό. Κανείς δεν εξηγεί στον κόσμο ότι υπάρχει πιθανότητα η ανακοίνωση και μόνο περί επαναγοράς ομολόγων, να ωθήσει κάτοχους του χρέους να αυξήσουν ‘τεχνικά’ τις τιμές ώστε να πωλήσουν ψηλότερα τα ομόλογα που κατέχουν στο ελληνικό κράτος ! Μια τέτοια τεχνική άνοδος των τιμών των ομολόγων θα προκαλέσει ακραία κερδοσκοπία . Άραγε όμως γιατί συζητείται και ποιόν ωφελεί πάλι; Σωστά μαντέψατε ! Με επαναγορά χρέους διασώζονται οι τράπεζες. Πώς; Μα θα ανέβουν σημαντικά οι τιμές των ομολόγων και από την άνοδο που θα συντελεστεί θα μειώσουν δραστικά στα χαρτοφυλάκια τους και στις αποτιμήσεις τους, τις ζημίες από το κούρεμα που έχουν υποστεί ! Στην ουσία, θα εμφανίσουν, σχεδόν όλα τα νέα τραπεζικά σχήματα , θετικές καθαρές θέσεις άρα θα πάνε με άλλον αέρα στην διαδικασία ανακεφα λαιοποίησης!

Διότι όπως ανέφερα και χθες σε κάποιους φίλους που κατέχουν την μηχανική της τραπεζικής υπόθεσης , Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα