ΕΚΤΑΚΤΟ

Οι ‘κάνουλες’ θα μείνουν κλειστές( για αρκετο καιρό ακόμη…)

Του Ηλία Καραβόλια,

Η υπόθεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-ως απαραίτητη προυπόθεση παροχής ρευστότητας στην ασθμαίνουσα οικονομία- έχει χειροτερέψει .Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με την χρηματιστηριακή πτώση των τιμών μετοχών τους εδώ και 3 εβδομάδες, απωθούν τους μεγαλομετόχους τους να μπουν στις απαιτούμενες μελλοντικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ας μην χαθούμε με αριθμούς, ας δούμε την ουσία .
Τα επισφαλή τους δάνεια

πλέον δεν είναι εύκολο να εξαγοραστούν ,απο τους περίφημους ξένους θεσμικούς των distressed funds, διοτι τωρα οι ελληνικές τράπεζες δεν εχουν μεγάλα περιθωρια να γράψουν ”πραγματικες” ζημιες. Τι εννοώ: σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχασαν εκ νέου το όριο του 8% στο tier 1 το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της ECB και του ELA(Emergency Liquidity Assistance) της ΤτΕ. Οι νέες ζημίες που προκύπτουν από τα NPLs(non performing loans- τα προβληματικά δάνεια) δείχνουν οτι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10-11 δις ευρώ (απο τα 25 της δόσης) με βάση το ”κακό” σενάριο. Αν τις επόμενες ώρες δοθεί το οριστικό πράσινο φως για την δόση των 31,5 ή 44 δις ευρώ τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας( ΤΧΣ) θα δώσει γραπτές εγγυήσεις στις τράπεζες ότι θα τους καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ώστε οι ορκωτοί ελεγκτές να δώσουν πιστοποιητικά ελέγχου.
Αλλά ας δούμε όμως γιατί δεν ΄μπαίνει’ ρευστότητα απο ξένους παίχτες του τραπεζικού συστήματος και πώς αυτό σχετίζεται με τις τιτλοποιήσεις δανείων στις ελληνικές τράπεζες .Οι ξένοι θεσμικοί, ξέρουν πλέον τα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης, και γι αυτό ξέρουν πότε να μιλήσουν και τί να πουν στους τραπεζίτες. Μέχρι μέσα Δεκέμβρη, λογικά, θα δοθούν προκαταβολές των 3 – 4 δις ευρώ ξεχωριστά στις 4 ”συστημικές τράπεζες” καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιούν. Το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής των κεφαλαίων σε Cocos (μετατρέψιμα ομολογιακά) Το ΤΧΣ θα μετατρέψει σε Cocos τα κεφάλαια που βρίσκονται στην ζώνη μεταξύ 6% και 9% στο core tier 1. Απο Μαρτίο μεχρι Απρίλιο θα καθοριστούν οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών( υπερ των παλαιών μετόχων για να δώσουν την δυνατότητα να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες μετόχους. Οι τιμές των αμκ θα λάβουν ως βάση τις τελευταίες 50 συνεδριάσεις δηλαδή μέσα Φεβρουαρίου έως το Απρίλιο του 2013).Με αυτή την κατάσταση , κανένας ισολογισμός τραπέζης δεν θα ειναι λογικό να κλείσει με (μεγαλες) διαγραφές χρεών ή (μεγαλο) haircut δανείων ή (τραβηγμένες) ζημίες από τιτλοποιήσεις.
Να το πούμε πιο απλά : μεσα σε λίγες εβδομάδες, τα θεωρητικά ”δικαιωματα” των μεγαλομετόχων, βάσει σχεδίου συμμετοχής τους, απαξιώθηκαν. Κοινώς, την επαθαν, διοτι πιστευαν ότι μεσα Σεπτεμβριου θα ειχαμε παρει την δόση των 31,5 δις, οποτε θα ειχαν 25 δις να καλυψουν τρυπες.Αυτά παθαίνει όποιος ‘συναλλάσεται’ με τους πολιτικούς.Κάποιες φωνές γ
Keywords
Τυχαία Θέματα