Εδάφια από το βιβλίο Κοττάκη με τις αποκαλυψεις για Καραμανλή.

Η ολέθρια μεθόδευση του Παπανδρέου με απλά στοιχεία: «Την ημέρα που παρέδωσε ο Καραμανλής στον Παπανδρέου ήταν Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009, το δημόσιο χρέος ανερχόταν κοντά στα 280 δις ευρώ, αλλά κρατήστε στο μυαλό σας μια λεπτομέρεια για να γίνει κατανοητή η ελληνική τραγωδία και πώς μπορούσε να αποφευχθεί:

130 από τα 280 δις ευρώ μας τα είχαν δανείσει δύο μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες, μία γερμανική, η DeutscheBank, και μία γαλλική, η BNPPARIBAS. Το χρέος ήταν μεγάλο, αλλά η διαπραγματευτική ισχύς του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε στο παρασκήνιο το όπλο της στάσης πληρωμών για να επαναδιαπραγματευτεί εκείνη τη στιγμή το χρέος. Όμως ο Παπανδρέου είχε άλλα στο μυαλό του. Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή την εποχή εκείνη προσθέτουν: “Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς τα μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ. Η παρτίδα σωζόταν τότε και το έλλειμμα θα έμενε σε διατηρήσιμα επίπεδα. Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;”».

«Όταν είσαι πρωθυπουργός πρέπει να έχεις μετρημένη ζωή και μετρημένη ψυχή», είναι ένα από τα «πιστεύω» με τα οποία πορεύτηκε ο Κώστας Καραμανλής στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του, όπως το εμπιστεύτηκε στον Μανώλη Κοττάκη, μαζί με εκατοντάδες άλλα που υπάρχουν στο βιβλίο του. Ο αναγνώστης θα διαβάσει ακόμα διαλόγους και απόψεις του πρώην πρωθυπουργού για στενούς συνεργάτες του, όπως οι Σουφλιάς, Ρουσόπουλος, Αλογοσκούφης, Στυλιανίδης, Παύλοπουλος, κρίσεις γι’ αυτούς που τον «πλήγωσαν», όπως οι Παυλίδης, Τατούλης, το Βατόπεδι και τον Βουλγαράκη, όπου την άνοιξη του 2008, παρότι η αδυναμία του ήταν ο Καζαντζίδης, είχε υιοθετήσει το κλασικό άσμα της Ρίτας Σακελαρίου, «Μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλωνών»… Ακόμα, στο βιβλίο αποκωδικοποιούνται, μέσα από τις ρήσεις του Κώστα Καραμανλή, τα παιχνίδια εξουσίας και οι πιέσεις των ξένων και των ελληνικών συμφερόντων, εξηγείται η απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ποιοι τον συμβούλευαν να κατεβάσει το στρατό στο δρόμο το Δεκέμβριο του 2008, αποκαλύπτονται ποιες ήταν οι σχέσεις του με Ντόρα, Σαμαρά, Παπανδρέου, Τσίπρα και Παπαρήγα, αλλά και τα νυχτερινά τηλεφωνήματα με τον Γιάννη Παπαθανασίου για την Οικονομία και το Δημόσιο Χρέος.

Τα «Επίκαιρα Online» προδημοσιεύουν αποκλειστικά μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που δίνουν απαντήσεις τόσο για τους τότε χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού όσο και για τη μετεκλογική σιωπή του.

Από το κυνήγι των νταβατζήδων στο Βατοπέδι

Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής αναδείχτηκε σε βασικό όπλο του Καραμανλή στην προσπάθεια ανάληψης της διακυβέρνησης. Ο συγγραφέας θυμάται την περιβόητη ατάκα για τους πέντε νταβατζήδες και ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων του Καραμανλή με τους βαρόνους των media, από την έμπνευση του νόμου περί βασικού μετόχου μέχρι την ανακάλυψη του «σκανδάλου» του Βατοπεδίου.

Τα Δεκεμβριανά και ο χορός των κατασκόπων

Στη διετία 2007-2009, εκτός τ

Keywords
Τυχαία Θέματα