Έχω χάσει κάποιο επεισόδιο; Εντάσσονται και τα Σκόπια στο PSI;

11:11 20/2/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει η Σοφία ΒούλτεψηΣυγγνώμη, αλλά δεν θυμάμαι να έχει ενταχθεί στο PSI και το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος των Σκοπίων.

Δεν θυμάμαι δηλαδή να μας είπαν ποτέ πως μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων θα υπάρξει και διαπραγμάτευση για το όνομα (και την Ιστορία και τον Πολιτισμό, καθώς δεν πρόκειται απλώς για ένα όνομα) της Μακεδονίας – πρόβλημα που έχει προκαλέσει ο σκοπιανός αλυτρωτισμός.

Αν έχω χάσει

κάποιο επεισόδιο, παρακαλώ να συμπληρώσει κάποιος το κενό.

Διαφορετικά (που για. διαφορετικά πρόκειται) δεν αντιλαμβάνομαι από πού και ως πού ο κ. Λ. Παπαδήμος θεωρεί ότι έχει καμιά δουλειά να ασχοληθεί με το θέμα.

Από πού και ως πού δηλαδή, αποφάσισε ξαφνικά (ή μήπως όχι και τόσο ξαφνικά;) να απαντήσει θετικά στην επιστολή του Σκοπιανού ομολόγου του, που του διαβιβάστηκε στις 22 Ιανουαρίου, μέσω του κ. Πάγκαλου, στον οποίο είχε επιδοθεί από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

(Σημειώστε ότι Γκρούεφσκι είχε σπεύσει να στείλει και άλλες επιστολές, στις 28 Νοεμβρίου 2011, αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου).

Απ’ όσο γνωρίζουμε, μετά την απόφαση της Χάγης (5 Δεκεμβρίου 2011), που δεν ήταν κακή για την Ελλάδα (αφού αποδέχεται πως υπήρξε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά δεν απαγορεύει μια εκ νέου «παραβίαση» στο μέλλον), υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα.

Χθες, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς βρισκόταν στα Σκόπια και αύριο αναμένεται στην Αθήνα.

Καλώς να ορίσει, και το κράτος έχει συνέχεια. Αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ουδέποτε της δόθηκε οποιαδήποτε εξουσιοδότηση για περαιτέρω βήματα.

Οπότε, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο ο κ. Παπαδήμος (την προηγούμενη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου) έστερξε να αποστείλει επιστολή στον Γκρούεφσκι, στην οποία αναφέρει ότι οι δυο τους μπορούν να συναντηθούν στο περιθώριο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου.

Πολύ περισσότερο που πρόκειται για μια επιστολή η οποία αναφέρει μεν τα τυπικά περί σταθερότητας στην περιοχή και προώθησης καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες, περιλαμβάνει όμως και μια λίαν παράδοξη φράση.

Στην επιστολή του, ο κ. Παπαδήμος γράφει, μεταξύ άλλων:

«Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση».

Αυτό το τελευταίο τώρα τι σημαίνει; Τι είδους προϋπόθεση είναι αυτή; Πώς μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Ελλάδα και τα Σκόπια, ως «δύο μέρη που πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση»;

Διότι αν δεν κάνω λάθος, τα περί «δύο μερών» τα λέει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι ο. Νίμιτς!

Τι είν

Keywords
Τυχαία Θέματα