Δάνεια στο ΔΝΤ θα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Την ώρα που στην Ευρώπη γίνεται πανικός με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Reuters, επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίοι η ΕΚΤ θα δίνει δάνεια στο ΔΝΤ

για να χρηματοδοτεί αυτές τις χώρες!

“Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για αυτό το θέμα. Θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τους νομικούς περιορισμούς της ΕΚΤ” ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Η ιδέα για την χρησιμοποίηση της ΕΚΤ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς κλιμακώνεται η κρίση, αλλά οι νόμοι της Ε.Ε απαγορεύουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Η παροχή δανείων στο ΔΝΤ από την ΕΚΤ θα παρέκαμπτε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους, καθώς το άρθρο 23 της ΕΚΤ αναφέρει ότι “η ΕΚΤ μπορεί να προβεί σε όλα τα είδη τραπεζικών συναλλαγών με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού και της πίστωσης”.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αύξηση των πόρων στο ΔΝΤ. Η Ρωσία μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό το ποσό μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10 δις δολάρια, με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων εντός του οργανισμού.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα