Χρήμα το… καλοκαίρι στους ιδιώτες

Το χρήμα στους ιδιώτες θα αρχίσει να πέφτει από το καλοκαίρι και έχει ο Θεός, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση όσων είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.Ο ίδιος προδιέθεσε εντέχνως για τις καθυστερήσεις, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους θεσπισμένους ελέγχους που υφίστανται και οι οποίοι θα εφαρμοστούν στους προμηθευτές του Δημοσίου πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Ο υφυπουργός έδωσε υποσχέσεις για εξόφληση, αλλά δεν είπε τίποτα για τις καθυστερήσεις που θα δημιουργήσουν
οι έλεγχοι για την εκταμίευση των χρημάτων.Ποιοί παίρνουν σειράΠροτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.Περισσότερο «ώριμη» είναι κατά τον υφυπουργό η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 (εκκρεμούν 17 αιτήσεις από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 από το 2012) σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ποσό που ανέρχεται σε 1,38 δισ. ευρώ.Προτεραιότητα είναι επίσης και οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων (μεταξύ των οποίων και ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις) συνολικού ύψους 738.000.000 ευρώ. Οι προαναφερόμενες οφειλές (παρά την προτεραιότητα) δεν πρόκειται να αρχίσουν να εξοφλούνται πριν από τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χθες το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών», ανέφερε ότι δεν θα είναι δυνατή η καταβολή οφειλών 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, καθώς δεν θα μπορέσουν όλοι οι φορείς να προσαρμοστούν εγκαίρως στις απαιτήσεις του νέου μηχανισμού.

Οι τρεις έλεγχοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξόφληση θα γίνει με ένα γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο στην ουσία περιλαμβάνει τριών τύπων ελέγχους πριν από την τελική εκταμίευση. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνεται από την Εφορία, η οποία θα ψάχνει αν ο προμηθευτής έχει οφειλές (κάθε είδους) στο Δημόσιο. Φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Ο δεύτερος έλεγχος θα ασκείται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να γίνει η πληρωμή και αν βέβαια αντιστοιχεί στις προμήθειες που υποτίθεται ότι έγιναν.

Ο τρίτος έλεγχος γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με τη σειρά του θα εξετάζει τη σκοπιμότητα των προμηθειών και θα εγκρίνει τις πληρωμές.

Γνώστες των σχετικών διαδικασιών έλεγαν στη «δημοκρατία» ότι όλα αυτά μπορεί να τραβήξουν τις προθεσμίες μέχρι και ένα εξάμηνο. Εξάλλου, ο υφυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2013.

Ειρήσθω εν παρόδω, προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες πληρωμές είναι να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Υπό την έννοια αυτή τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης απεικονίζουν αφενός την καλή πρόθεση και αφετέρου μπορεί κάλλιστα να μην εφαρμοστούν. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη δόση των 31,2 δισ. ευρώ κανονικά η χώρα θα έπρεπε να την πάρει τον Ιούνιο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα