Αρβανιτόπουλος: Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις και με αντικειμενικά κριτήρια.

20:22 23/8/2012 - Πηγή: Olympia

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα Αξιολόγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε:

Είναι κοινός τόπος πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα παρουσιάζει παθογένειες και στρεβλώσεις, αποτέλεσμα
αδράνειας πολλών ετών.

Κάθε χρόνο γίνεται αγώνας δρόμου για να έχουν όλα τα βιβλία τα σχολικά εγχειρίδια, για να καλυφθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες που υπάρχουν υπεράριθμοι,

και υποαπασχολούνται, την ώρα που υπάρχουν νεόδμητα σχολεία που είναι άδεια και σχολεία παλιά που στοιβάζουν μαθητές.

Σε όλες του λοιπόν τις εκφάνσεις το σύστημα δεν έχει αξιολογηθεί.

Όπως δεσμευτήκαμε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μετά από τριάντα χρόνια προχωράμε σε μία διαδικασία αξιολόγησης υποδομών, διαδικασιών, βιβλίων και εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνουμε μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα λάβει υπόψη της την διεθνή εμπειρία προσαρμοσμένη στην ελληνική εμπειρία, προχωράμε σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά κυρίως δημιουργούμε ένα καθολικό πεδίο έρευνας και συμμετοχής των 156.812 μονίμων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών σε αυτή την διαδικασία, μέσα από τη σύσταση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για τη μέθοδο και τον φορέα αξιολόγησης.»

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος «Η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα».

Παράλληλα ο Υπουργός κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετέχει μαζικά σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως υπογράμμισε «Στόχος είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του συστήματος, καθώς και να εξοπλιστούν οι εκπαιδευτικοί με τα απαραίτητα «επιμορφωτικά» εργαλεία για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, αλλά με τα κίνητρα βελτίωσης του κοινωνικού έργου που παρέχουν. Χωρίς την αξιολόγηση δομών, διαδικασιών, στελεχιακού δυναμικού δεν μπορείς να προχωρήσεις σε βελτιώσεις, δεν μπορείς να καταγράψεις και να αποτυπώσεις τα προβλήματα, για να μπορέσεις να δώσεις λύσεις και να προχωρήσεις στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος»

Όπως τέλος τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος «Την ώρα που όλα στην κοινωνία επαναπροσδιορίζονται και αξιολογούνται, δε θα αξιολογηθούν, όσοι αξιολογούν τα παιδιά μας;»


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα