Απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από την φοροδιαφυγή

16:58 3/1/2013 - Πηγή: Olympia
Εκτός από το αίμα που χύνεται στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων για τα σκάνδαλα, καθημερινή είναι η «σφαγή» των μισθωτών και των συνταξιούχων.Οι κυβερνώντες, διαχρονικά, άρμεγαν μισθωτούς και συνταξιούχους με επιμονή και σταθερότητα και άφηναν την «ιερή αγελάδα» των φοροφυγάδων να «βοσκάει» στην… Ελβετία.

Η παράδοση δεν θα μπορούσε να χαλάσει. Παρά τις διακηρύξεις για την αντιμετώπιση τηςφοροδιαφυγής, δεν μας έχουν ακόμα ενημερώσει πόσα μπήκαν στα κρατικά ταμεία.

Κι αυτό παρότι λεφτά υπάρχουν στα σεντούκια, στις θυρίδες ή τις ξένες τράπεζες

και μάλιστα είναι τόσα που θα μπορούσαν να λύσουν αρκετά προβλήματα ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα συνήθη υποζύγια.

Στην Ελβετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καταθέσεις των Ελλήνων ανέρχονται σε 31,5 δισ. ευρώ. Μόνο στην Ελβετία! Δεν έγινε πότε σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψουν στη χώρα, δεν συζητώ το να διερευνηθεί η προέλευση τους και να φορολογηθούν. Είναι δύσκολα και σύνθετα πράγματα αυτά, αρκεί η κατάθεση του μισού πόσου στις Ελληνικές τράπεζες για να αποκτήσει την πολυπόθητη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα.

Και ο «βομβαρδισμός» χαμένων δισεκατομμυρίων μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεχίζεται:

Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεων στοιχείων για offshore εταιρείες.

Διαβάζουμε κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια ότι το ΣΔΟΕ εντόπισε γιατρούς, αγρότες, αστυνομικούς και αστρολόγους με τραπεζικές καταθέσεις που «βγάζουν μάτι» σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις τους, ενώ το «ελληνικό Λιχτενστάιν» φαίνεται πως βρίσκεται στο Κρανίδι του νομού Αργολίδας, αφού αποτελεί έδρα περισσότερων των 200 off shore εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ: Στους λογαριασμούς 77 φορολογουμένων βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ.Το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων του Δήμου της Αργολίδας αποτελεί έδρα περισσότερων των 200 off shore εταιρειών. Μας πρόεκυψε και άλλη περίπτωση στην ΕύβοιαΕκτεταμένη φοροδιαφυγή από μεγαλοκαταθέτες των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ διαπιστώνει το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πολλοί από τους 2.062 καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ως νόμιμο εισόδημα τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.Ήδη 14.000 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού έλαβαν επιστολή με την οποία καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα που απέκρυψαν. Για τους 14.000 φορολογουμένους η διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.Συνολικά διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων διαπιστώθηκαν σε περίπου 25.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά μόνο τον τελευταίο χρόνο, αναλογιστείτε διαχρονικά την απώλεια εσόδων.

Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν κινηθεί αποφασιστικά σε όλες αυτές τις υποθέσεις, με την ίδια επιμονή που αποφασίζουν σκληρά μέτρα θα μπορούσαν να βάλουν στα κρατικά ταμεία αρκετά δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού συνεχίζουν τη βαριά «φορομπηχτική» πολιτική.

Μάλιστα θα αυξηθεί η φορολογία των καταθέσεων εκείνων που τις κράτησαν στην Ελλάδα, συνεχίζουν να πετσοκόβουν εισοδήματα και επιδόματα ενώ υπάρχουν δισεκατομμύρια στα πορίσματα και τους ελέγχους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: θα μπούνε στα κρατικά ταμεία;

Η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με το διαρκές σκάνδαλο απώλειας εσόδων από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς;
Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες;

Τα κόμματα θα ζητήσουν εξεταστική για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της χώρας; newspost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα