Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση.

15:31 8/11/2011 - Πηγή: Olympia

Ημερίδα διοργανώνει και συντονίζει ο Βασίλης Κικίλιας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Πως θα βγάλουμε τη τρόικα και τη μόνιμη επιτροπεία πάνω από το κεφάλι μας, αν δεν εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφός μας; Πως θα διαπιστώσουμε τι κρύβει το υπέδαφος αν δεν προβούμε σε έρευνες; Και πως αλήθεια θα ερευνήσουμε, αν δεν τολμήσουμε να οριοθετήσουμε αυτό που το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας μας ορίζει ως αποκλειστικό μας δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης;

Σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν ακούσαμε

τους “Ειδικούς” τους  “ Επαγγελματίες” αυτούς που ερευνούν στηριζόμενοι στο Δίκαιο στη Γνώση και στο Όραμα.

Για αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (11.00-14.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Λ. Συγγρού 103-105) ο Βασίλης Κικίλιας διοργανώνει και συντονίζει  μια δημόσια εκδήλωση συζήτησης και προβληματισμού με θέμα: ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου  στο τραπέζι της ημερίδας θα βρίσκεται ό,τι καλύτερο και πιο εξειδικευμένο διαθέτει ο Ελληνισμός σε ανθρώπινο δυναμικό πάνω στον τομέα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και του Δικαίου της Θάλασσας.

Θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ενώ υπάρχει η επιθυμία να βρίσκεται  και ο Σόλων Κασίνης ο Διευθυντής των ερευνών της Κύπρου στο οικόπεδο 12.

Η πρωτοβουλία του Αναπληρωτή γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αναδείξει το ευαίσθητο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν είναι “χτεσινή”.

Για την ιστορία στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στις 30 Απριλίου 1982 στη Νέα Υόρκη για τη νέα Σύμβαση, 130 κράτη ψήφισαν υπέρ, τέσσερα κατά και 17 τήρησαν αποχή. Μέχρι το τέλος του 2008 επικύρωσαν τη Σύμβαση 157 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος (12 Δεκεμβρίου 1988) και η Ελλάδα (21 Ιουλίου 1995). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Βενεζουέλα αρνήθηκαν να υπογράψουν τη Σύμβαση λόγω της ΑΟΖ, επειδή και τα δύο αυτά κράτη έχουν μπροστά τους νησιά που δεν τους ανήκουν και έτσι εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμένη ΑΟΖ.

Η Ελλάδα, πάνω από δυο δεκαετίες τώρα, αγνοεί εντελώς αυτή τη δυνατότητα και επιμένει να αυτοπαγιδεύετε στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, που λύνεται με ένα πολύ απλό τρόπο: Η ΑΟΖ, ως κατοχυρωμένο νομικό δικαίωμα ενός κράτους, υπερκαλύπτει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας. Σε κάθε περίπτωση ως τώρα  οι χώρες που έχουν δημιουργήσει αυτή τη ζώνη αγγίζουν

Ήδη από το Μάιο έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, έχει συναντηθεί με εξειδικευμένους καθηγητές, ερευνητές αλλά και πολιτικά στελέχη με σκοπό να ενημερωθεί για το τι πραγματικά σημαίνει “η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”. Πριν από ένα μήνα χωρίς τυμπανοκρουσίες βρέθηκε στο Καστελόριζο, για να δει από κοντά τα προβλήματα του νησιού.

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και άρθρα τόσο στην Ελλάδα όσο κ

Keywords
Τυχαία Θέματα