Αλέξανδρος Κορυζής

22:17 15/4/2012 - Πηγή: Olympia

Απο την Σοφία Τ.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΡΙΝ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ Α’ ΤΑΞΗΣ, ΟΧΙ MERKOZY(περίπτωση Αλεξάνδρου Κορυζή, Απρίλιος 1941)

(Το 2012 οι «σωτήρες» δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ενώ λίγο πιο κάτω από την Βουλή, στην πλατεία αυτοκτονεί ένας άνθρωπος… Γιατί θέλει να μείνει άνθρωπος και όχι ον που «θρέφεται» από σκουπίδια! Ούτε ένας δεν αυτοκτόνησε από το 2009… Νομίζουν ότι μας σώζουν…)
Ο Αλέξανδρος Γ. Κορυζής ή Κοριζής(1885-1941) ήταν Έλληνας νομικός, οικονομολόγος και πρωθυπουργός

της χώρας για λίγους μήνες, στο διάστημα από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά έως την εισβολή των Γερμανών(Απρίλιος 1941). Γιος του Γεωργίου Κορυζή, παλαίμαχου πολιτικού που διετέλεσε βουλευτής και δήμαρχος Πόρου. Η μητέρα του, Αικατερίνη, το γένος Αθανασίου Μισυρλή, κατάγονταν από την Πύλο και ήταν ανιψιά του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στον Πόρο. Στα 7 του, έμεινε ορφανός από μητέρα, γεγονός που είχε αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Σπούδασε νομικά και σε πολύ νεαρή ηλικία διορίστηκε(1903) στη Εθνική Τράπεζα, όπου σημείωσε ταχεία άνοδο στην ιεραρχία. Συνέβαλε(1915), στην οργάνωση κλάδου αγροτικής πίστης στην Εθνική Τράπεζα, από την απόσπαση του οποίου προήλθε η Αγροτική Τράπεζα(1929) της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του διοικητικού της Συμβουλίου. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους(1912-3), ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού και παρασημοφορήθηκε. Συνέβαλε στην ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, του οποίου διετέλεσε 1ος πρόεδρος(1925-8). Μετά την επικράτηση του δικτατορικού καθεστώτος του Μεταξά(04/08/1936) ανέλαβε υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και παρέμεινε στη θέση αυτή επί 3 σχεδόν χρόνια(ως 12/07/1939), οπότε διορίστηκε διοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Με τον θάνατο του Μεταξά (Ιανουάριος 1941), ο βασιλιάς τού ανέθεσε την πρωθυπουργία της Ελλάδας(29/01/1941). Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Στις 06/04/1941, ο Κορυζής, πιστός στην παρακαταθήκη του προκατόχου του, απέρριψε το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα απορρίπτοντας(σχόλιο: 2 OXIσε έναν χρόνο στον Άξονα!) το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Erbach-Schönberg και οι Γερμανοί άρχισαν αμέσως την επίθεσή τους.Σε 10 ημέρες η Ελλάδα είχε αρχίσει να καταρρέει και η μισή χώρα βρίσκονταν ήδη στα χέρια των εισβολέων. Ο Κορυζής συμμετείχε(18/04) σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον βασιλιά Γεώργιο. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ’ αυτή τη συνομιλία δεν είναι γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι 2 άνδρες διαφώνησαν ως προς την ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Ο Κορυζής εξήλθε συντετριμμένος από τη συνάντησή του με τον βασιλιά με κατεύθυνση την οικία του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ο βασιλιάς ανησυχώντας για τον Κορυζή έστειλε τον διάδοχο Παύλο στην οικία του πρωθυπουργού. Ενώ ο Παύλος μιλούσε με την σύζυγο του Κορυζή ακούστηκαν 2 πυροβολισμοί από τον
Keywords
Τυχαία Θέματα