H εισβολή της Deutsche Bank (ναι κάνε τον έκπληκτο τώρα)

Οι φήμες ότι η Deutsche Bank θα είναι συμμέτοχος στον υπό διαμόρφωση νέο όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Κυκλοφορούν εδώ και 3 μήνες στην αγορά και τροφοδοτούνται από παλαιότερες σχέσεις και υπόγειες (ή επίγειες) διαδρομές. Όλες, όμως, εξυπηρετούν ένα και μοναδικό δεδομένο: όταν ο μετασχηματισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ολοκληρωθεί, η Γερμανία θα πρέπει να είναι παρούσα.
Και

η Εθνική αποτελεί τον πιο λογικό συνεργάτη.
Βέβαια, για να προχωρήσει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Ίσως γι’ αυτό η διοίκηση της Εθνικής να αρνείται κομψά λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επαφές με την Deutsche Bank. Ίσως και γι’ αυτό, όμως, αναφέρουν ότι η Deutsche Bank θα είναι ο (ένας) εγγυητής ανάδοχος σε μια αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Και μέσω της διαδικασίας αυτής θα βρεθεί να ελέγχει το 10% της νέας τράπεζας.
Πολλοί σπεύδουν να πουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν έχει επιχειρηματική λογική, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο πολιτικά συμφέροντα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την πρόσφατη προσέγγιση του Σαμαρά με τη Μέρκελ. Και για να το πούμε πιο ωμά, η παρουσία της πιο συστημικής γερμανικής τράπεζας με ικανό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγαλύτερου (και με ιδιαίτερη κρατική εμπλοκή) ελληνικού τραπεζικού ομίλου, δεν μπορεί παρά να καταδείξει την ομηρεία της κυβέρνησης αλλά και να σφραγίσει το ελληνικό ξεπούλημα στους Γερμανούς. Όσοι ασπάζονται αυτήν τη λογική, αναρωτιούνται: Πώς είναι δυνατόν οι γαλλικές τράπεζες να αποχωρούν ήδη από το ελληνικό προσκήνιο, και μάλιστα πληρώνοντας αδρά, και η Deutsche Bank να επανακάμπτει δριμύτερη;

Γερμανικό «παιχνίδι»
Η αλήθεια λοιπόν έγκειται στο ότι η Deutsche Bank δεν είναι ένα απλό τραπεζικό μαγαζί που κατεβαίνει στην Ελλάδα να παίξει με εμπορικούς όρους, όπως έκαναν οι δύο Γάλλοι κι έχασαν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank έχει άλλη αποστολή και άλλες δυνατότητες. Οι παλαιότεροι παίκτες του χρηματιστηρίου ασφαλώς και θα θυμούνται τα παιχνίδια των εκθέσεων της γερμανικής τράπεζας με τη μετοχή της ΔΕΗ (και πολλών άλλων οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου) την περίοδο του Καραμανλή, με αποτέλεσμα ένα από τα βαρύτερα τότε χαρτιά του Χ.Α. να γίνεται… ασανσεράκι και κάποια λαμόγια να πλουτίζουν.
Η Deutsche Bank λοιπόν έχει τα μέσα, αλλά γνωρίζει και τον τρόπο να βρίσκεται πάντοτε κοντά στα ελληνικά πράγματα. Πριν από αρκετό καιρό, την περίοδο που η Alpha φλέρταρε με την Eurobank, και με την πρόθεση της μεταξύ τους συγχώνευσης ήδη ανακοινωμένη, οι τότε φήμες έφερναν και πάλι την Εθνική να τίθεται επικεφαλής ενός ομίλου κρατικών τραπεζών με ισχυρή ξένη συμμετοχή στο κεφάλαιό της. Που βέβαια δεν ήταν άλλη από την Deutsche Bank.
Και τότε, η διοίκηση (τότε ήταν ο Ταμβακάκης) του ομίλου επιχείρησε να βάλει φρένο στην όλη συζήτηση, ανακοινώνοντας ότι «δεν συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για στρατηγική συμμετοχή της Deutsche Bank». Τι σύμπτωση…
Την περίοδο εκείνη, η σεναριολ

Keywords
Τυχαία Θέματα