H Credit Agricole ανακοίνωσε και επίσημα της συμφωνία με την Alpha Bank για την Εμπορική

Την υπογραφή σύμβασης για την πώληση στην Alpha Bank ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει στην Εμπορική, ανακοίνωσε η Credit Agricole.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού τραπεζικού ομίλου, η συμφωνία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole στις 15 Οκτωβρίου.

Η Credit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν να ολοκληρώσουν την πώληση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

2012, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι “την 16 Οκτωβρίου 2012, υπέγραψε μετά της Crédit Agricole S.A. σύμβαση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και κυριότητος της Crédit Agricole S.A., υπό τους βασικούς όρους που περιγράφονται στην, από 1ης Οκτωβρίου 2012, προηγούμενη ανακοίνωσή της.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και τελεί υπό την αίρεση λήψεως των οικείων κανονιστικών εγκρίσεων”.

Βασικοί όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου, η Crédit Agricole S.A. πωλεί το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank έναντι ενός ευρώ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Crédit Agricole S.A. θα αυξήσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής στα €2,85 δισεκατομμύρια, έχοντας ήδη καταβάλει €2,3 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο του 2012. Επιπρόσθετα, θα εγγραφεί για ομόλογα αξίας €150 εκατομμυρίων εκδόσεως Alpha Bank μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole S.A., σε μετοχές της Alpha Bank.

Η χρηματοδότηση της Crédit Agricole S.A. στην Εμπορική ανερχόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 σε €2,1 δισεκατομμύρια. Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και η εγγραφή σε μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία θα εκδώσει η Alpha Bank θα μειώσουν άμεσα αυτήν τη χρηματοδότηση κατά περίπου €0,7 δισεκατομμύρια.

Επιπλέον, η Crédit Agricole S.A. εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς στοιχείων του ενεργητικού της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank, γεγονός το οποίο θα μείωνε αναλόγως το ύψος της υπολειπόμενης χρηματοδότησής της στην Εμπορική.

Η υπολειπόμενη χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί σε τρείς δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014, και θα είναι εγγυημένη από υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού επιλεγμένα από την Crédit Agricole S.A.

Χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας

Η επίπτωση της συναλλαγής θα αποτυπωθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων της Crédit Agricole S.A. στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Θα μειώσει τα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατά ένα εκτιμώμενο ποσό €2 δισεκατομμυρίων, με βάση τις καλύτερες δυνατές εκτιμήσεις όλων των ζημιών και εξόδων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της συναλλαγής μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Crédit Agricole S.A. για την

Keywords
Τυχαία Θέματα