Eurogroup: Εφαρμόστε το Μνημόνιο και βλέπουμε

10:37 10/7/2012 - Πηγή: Olympia
Η εκταμίευση της επόμενη δόσης του χρηματοδοτικού προγράμματος, αλλά και η όποια επαναδιαπραγμάτευση όρων ή χρονοδιαγραμμάτων θα κριθεί από την εφαρμογή του Μνημονίου και την επαναφορά του προγράμματος εντός στόχων.

Αυτή ήταν το μήνυμα που εξέφρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στον Έλληνα ομόλογό τους, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο

πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση, ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

Διευκρίνισε δε οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Από τη μεριά του, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επαναφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εντός τροχιάς.

Η επιστολή Σόιμπλε

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε προσωπική επιστολή στον κ. Στουρνάρα. «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του.

Επίσης, σύμφωνα με «Τα Νέα», η επιστολή αναφέρει ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ και ειδικά στην ευρωζώνη απαιτεί κοινές προσπάθειες για σταθερότητα, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και πως ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

newsbomb.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα