Bloomberg: Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματείστε να την δανείζετε!

18:55 6/11/2012 - Πηγή: Olympia
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει σοβαρά εκτροχιαστεί. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία θα είναι κατά το ένα πέμπτο μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, και η κυβέρνηση προβλέπει μια άλλη πτώση 4,5% το 2013. Ο αριθμός αυτός μπορεί και πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξος. Η κατάρρευση βοηθά να εξηγήσουμε το μεγάλο δράμα αυτής της εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει μέσα από το κοινοβούλιο μια διπλή δόση λιτότητας στα δόντια της ύφεσης, και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας ανησυχούν
για το αν θα δώσουν στη χώρα € 31 δισεκατομμύρια του ( 40 δισεκατομμύρια δολαρίων) για υποστήριξη επιβίωσης, αντί να αφήσουν  την αποπληρωμή του χρέους αργότερα αυτό το μήνα και έξοδο από το ευρώ.

Με δεδομένη μια τέτοια απελπιστική κατάσταση, είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό με μια εκπληκτική ταχύτητα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ήταν 21 δισ. ευρώ το 2011, ή περίπου 10 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ενώ επιβραδύνθηκε κάπως το 2012, ο ελληνικός δανεισμός εξακολούθησε  να τρέχει σε ετήσια βάση από € 14 δισεκατομμύρια το α’ εξάμηνο του έτους.
Ο συνεχής δανεισμός συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις για το πώς θα διασωθεί η Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεωκοπία είναι καταδικασμένη.
Μόνιμη Ύφεση
Ο βαρύς εξωτερικός δανεισμός είναι λογικός όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προσωρινή μείωση της ανάπτυξης. Μπορεί να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση. Αλλά η Ελλάδα δεν πάσχει από μια προσωρινή επιβράδυνση του οικονομικού κύκλου. Σε μια κατάσταση όπου η πτώση της δραστηριότητας είναι πλέον μόνιμη, μεγάλης κλίμακας δανεισμός για τη διατήρηση της κατανάλωσης, αυξάνει μόνο τον …πόνο κάτω από το δρόμο. Αυτό απαιτεί, η περικοπή της κατανάλωσης να συμβαδίζει με τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, καθώς και πρόσθετες μειώσεις για την εξυπηρέτηση του συσσωρευμένου εξωτερικού χρέους.
Το παράδοξο της ταυτόχρονης βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης του εξωτερικού δανεισμού θέτει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτό το επιτόκιο. Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σοβαρά δυσλειτουργικό. Απλά δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη πορεία και, σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας που θα προβλέπει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.
Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ότι τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται περισσότερο στο να πολεμούν μεταξύ τους, από ό, τι για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική αλλαγή στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία το κόμμα του, γνωρίζουν ότι έιναι μια μοναδική ευκαιρία να περιθωριοποιήσει μακροχρόνια πολιτικούς αντιπάλους τους από την μέτρια αριστερά και να δημιουργήσει ένα νέο διπολικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κύριος αντίπαλός τους. Έχοντας επίγνωση αυτής της τακτικής, οι μετριοπαθ

Keywords
Τυχαία Θέματα