BBC: Προμηνύεται φθινόπωρο δυσαρέσκειας στην Ελλάδα

18:47 18/6/2012 - Πηγή: Olympia
Για ικανοποίηση και ανακούφιση των Ευρωπαίων κάνουν λόγο οι περισσότερες βρετανικές αναλύσεις του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, αμφισβητώντας όμως τη βιωσιμότητα τόσο της όποιας κυβέρνησης συνεργασίας προκύψει όσο και της πολιτικής λιτότητας στη χώρα.

Το BBC σχολίαζε ότι οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη απομακρύνθηκαν,

αλλά τα προβλήματα της χώρας παραμένουν εδώ. «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους Έλληνες όχι από την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, αλλά από τα μέτρα για την ανάπτυξη», επισήμανε ο διπλωματικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα σημειώνει ότι η ισχυρή αντιπολίτευση που θα συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα λιτότητας που έρχονται προμηνύουν ένα φθινόπωρο δυσαρέσκειας στην Ελλάδα.

Ο Guardian γράφει ότι οι όροι αντιστράφηκαν και πως αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι αυτή που δίνει χρόνο στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ώστε να αποφασίσει πώς θα σώσει το ενιαίο νόμισμα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο πολιτικών εχθρών θα είναι ασταθής. Προβλέπει επίσης ότι η σκληρή ρητορική της Γερμανίας θα χαλαρώσει και θα γίνουν κάποιες παραχωρήσεις σε όρους του μνημονίου.

Ο Guardian δίνει μεγάλη έμφαση στην εντεινόμενη πόλωση του εκλογικού και πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται πια ακριβώς εκεί που ήθελε, στη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από αυτή τη θέση μέσα και από τις αναμενόμενες διαδηλώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν νέες εκλογές πριν το τέλος του χρόνου, προσθέτει η εφημερίδα. Την ίδια ώρα η προοπτική κοινωνικών και πολιτικών ταραχών εντείνεται από την ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Στο κύριο άρθρο του Guardian δηλώνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς άλλαξε από τις τελευταίες εκλογές. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει πλατφόρμα σταθερής κυβέρνησης, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης», γράφει η εφημερίδα. Το άρθρο τονίζει ότι σημασία δεν έχει το ποσοστό διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ποσοστά της ύφεσης, της ανεργίας και των περικοπών στις συντάξεις.

Για την εφημερίδ Indepedent το αποτέλεσμα είναι μια εντολή από τον ελληνικό λαό για διαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς λένε ότι ενώ επικρατεί ανακούφιση διότι δεν κέρδισε το κόμμα που ήθελε την ανατροπή του μνημονίου, η ανακούφιση αυτή πρέπει να είναι συγκρατημένη καθώς ακόμα και η ΝΔ θα επιδιώξει χαλάρωση της λιτότητας.

Αναφορικά με την προοπτική τριπλής κυβερνητικής συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι αριθμοί βγαίνουν καθαρά, αλλά ότι δεν υπάρχει εμπειρία συνεργασίας. Σε αυτό το δεδομένο προσθέτει το άκρως διαιρεμένο εκλογικό σώμα.

Αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι δεν απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών διότι δεν υποστήριξε απόλυτα το σχέδιο διάσωσης. Σημειώνεται επίσης ότι θεωρείται από πολίτες, μαζί με άλλο

Keywords
Τυχαία Θέματα