Ξεκινάει επίσημα το Brexit

Παραδόθηκε στον Τουσκ η επιστολή της Μέι

Tην επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ, Τιμ Μπάροου, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι χθες τα μεσάνυχτα, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής

περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πρόκληση.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση» δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σε διάστημα 48 ωρών, αφού διαβάσει την επιστολή ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες-μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

Χθες η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «για τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της».

Οι βασικοί διαπραγματευτές για το Brexit ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους

Οι βασικοί διαπραγματευτές για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και Μισέλ Μπαρνιέ, έχουν πολλά κοινά, στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική τους ζωή, τρέφουν αμοιβαία αισθήματα σεβασμού και θα περάσουν άπλετο χρόνο μαζί, ωστόσο στο θέμα της Ευρώπης τους χωρίζει άβυσσος.

Γεννημένοι στη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, ο υπουργός για το Brexit Ντέιβις στην Αγγλία και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαρνιέ στη Γαλλία, έχουν και δύο οικοδομήσει την καριέρα τους στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος αλλά συχνά ως αουτσάιντερ, υπερηφανευόμενοι για τους προσωπικούς τους δεσμούς με απλούς ανθρώπους και παραμένοντας μακριά από τις ελίτ.

Γνωρίστηκαν αρκετά καλά σε προσωπικό επίπεδο όταν ήταν και οι δύο μέλη επιτροπής των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με στόχο να μεταρρυθμίσουν την Ένωση.

Η προσωπική τους χημεία ίσως βοηθήσει οι περίπλοκες συνομιλίες να μην γίνουν πικρές καθώς ο Ντέιβις θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους διαζυγίου για τη Βρετανία, ενώ ο Μπαρνιέ θα διαπραγματεύεται εξ ονόματος των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, η καριέρα του Μπαρνιέ τον έχει καταστήσει ένθερμο οπαδό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ ο Ντέιβις είναι εδώ και καιρό ευρωσκεπτικιστής. Ο 66χρονος Μπαρνιέ έχει ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα του στη Σαβοΐα των Άλπεων, αναζητώντας ενέργεια στο περπάτημα στο βουνό, ένα πάθος που μοιράζεται με τον 68χρονο Ντέιβις, ο οποίος κάποτε ήταν έφεδρος στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και μεγάλωσε στις σκληρές συνοικίες του νότιου Λονδίνου ενώ, όπως και ο Μπαρνιέ, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Πηγή ethnos.gr

The post Ξεκινάει επίσημα το Brexit appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα