Βαρουφάκης: Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για συμφωνία

Η ελληνική πλευρά κατάθεσε στο Eurogroup και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ολοκληρωμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, ζητώντας να αντικατασταθούν με αυτές οι περικοπές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη δραματικής συνόδου των ομολόγων του της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, αλλά αρκετός για να υπάρξει συμφωνία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις στο σημερινό Eurogroup που αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα,

ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών δεν είναι μεγάλες.

«Εξηγήσαμε ότι οι προτάσεις μας έχουν έρθει κοντά με εκείνες των θεσμών – περίπου 0,5% του ΑΕΠ» είπε και σημείωσε ότι η απόκλιση αυτή «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας».

Ο υπουργός παρουσίασε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο αναλυτικά την ελληνική πρόταση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό, καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, ενώ θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο υπουργός.

Οι προτάσεις μας δε σχολιάστηκαν ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών, δε συζητήθηκαν στο Eurogroup αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

ΣΧετικά με την πρόταση ανταλλαγής χρέους μεταξύ ΕΚΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε πως θα αποτελέσει νέο δάνειο με νέους όρους και προϋποθέσεις, από το οποίο όμως το ελληνικό δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στην αποπληρωμή της ΕΚΤ.

Επιπλέον τη χαρακτήρισε ως τη «μοναδική λογική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι», υπογραμμίζοντας πως ο λόγος που δεν συζητείται είναι καθαρά αποτέλεσμα «πολιτικής απόφασης».

Ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε πολλές φορές στον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ και στην ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, όπως άλλωστε προτείνει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ελέγχων κεφαλαίων υπογράμμισε πως είναι το ακριβώς αντίθετο από μια νομισματική ένωση και πως κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αποτυχία της ευρωζώνης.

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του. «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν προ ημερών διότι οι διαπραγματευτές της Επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν μια συμβιβαστική λύση και να συνάψουν συμφωνία.

Ο υπουργός απαρίθμησε τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν ως σήμερα οι οικονομικές πολιτικές της λιτότητας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε χθες στο Παρίσι με τον ΟΟΣΑ.

«Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την πρόταση που έκανε στο Eurogroup, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη οι ηγέτες της ευρωζώνης να βρουν λύσεις όπως το απαιτούν οι εκλογείς.
Πηγή ethnos.gr

The post Βαρουφάκης: Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα