Το εναλλακτικό σενάριο για την Ελλάδα

Τα δυο «όχι» της κυβέρνησης

Γράφει ο Πολιτικός

«Όχι» σε μία συνεδρίαση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ,τώρα, με αντικείμενο το χρέος, είπαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συζήτησης που έγινε στο όργανο για τις τελευταίες εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση.

«Το πνεύμα όλων όσοι πήραν θέση για το θέμα ήταν αρνητικό» σχολίαζε αργότερα κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ

θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της χωρίς να κατηγορηθεί ότι αναζητά συνενόχους, πρόθεση που της προσάπτει η Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει μία εθνική συναίνεση για την υπόθεση του χρέους, ωστόσο πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο η αξιωματική αντιπολίτευση να εκτίθεται με την άρνησή της για συνεννόηση. «το πολύ πολύ να γίνει κάποια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής» λένε κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι η ιδέα ενός συμβουλίου αρχηγών δεν είναι χρήσιμη στην παρούσα φάση.

Γενικώς πάντως στη Γραμματεία απ’ όπου δεν έλειψαν και οι γκρίνιες για τις υποχωρήσεις που γίνονται προς τους δανειστές με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να εμφανίζεται αρκετά επικριτική, φάνηκε ότι το Μαξίμου δεν έχει στρατηγική ρήξης με τους δανειστές. Το «όχι» στη ρήξη δεν σημαίνει και παράδοση στους σχεδιασμούς του Σόιμπλε, όπως σημειώνουν με νόημα παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διεργασιών ενόψει Γιούρογκρουπ.

Ειδικά με τους ευρωπαίους δανειστές. Γιατί όπως ακούστηκε στη συνεδρίαση καλό θα ήταν το ΔΝΤ να αποχωρήσει άμεσα από το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου η ελληνική πλευρά να βρει διαύλους συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης με βάση την ενημέρωση που έγινε από τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο η κυβέρνηση περιμένει από στις 15 Ιουνίου μία σαφώς βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η οποία θα μπορούσε και να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές. Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φάνηκε ότι όλα ή σχεδόν όλα βρίσκονται στο χέρι και στη διάθεση του Μάριο Ντράγκι. Και όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχει το εναλλακτικό σενάριο η Ελλάδα να κάνει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χωρίς να έχει μπει στο QE όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος (άρα θα φθάσουμε αργά το Φθινόπωρο ή και το χειμώνα) μεγαλύτερη προετοιμασία με τους επενδυτές και σαφώς υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

The post Το εναλλακτικό σενάριο για την Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα