Τι είπε ο Σόιμπλε στον Τσακαλώτο για τη συμφωνία

Τα δυο κείμενα που περιμένουν στο Μαξίμου

Γράφει ο Πολιτικός

Στα χέρια της θα έχει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση τα δύο συμπληρωματικά κείμενα πάνω στα οποία θα πρέπει να κλείσει η συνολική συμφωνία με τους δανειστές.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα παράρτημα του τρέχοντος μνημονίου, αλλά και ένα παράλληλο μνημόνιο με το ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με το

Μέγαρο Μαξίμου θα λήξει ταυτόχρονα με το υπάρχον πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε (το βράδυ της Κυριακής) στην Αθήνα αποκομίζοντας την αίσθηση πως όλες οι πλευρές επιθυμούν πλέον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επισφράγιση της συμφωνίας. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε ότι επιθυμεί να τελειώσει το θέμα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό για να επιλυθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Με βάση αυτήν τη διαβεβαίωση η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσεται πλέον από ένα μόνιμο άγχος που είχε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή την πιθανότητα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να θέλει να σύρει την αξιολόγηση ως το Φθινόπωρο.

Από την άλλη βεβαίως ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι επιθυμεί να κλείσει η συμφωνία, φάνηκε ότι υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να μην υπάρξει κατάληξη ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δηλαδή στο Eurogroup μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εγκριθεί το Staff Level Agreement -που σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί η δόση- αλλά να παραμείνει ως εκκρεμότητα το ζήτημα του προσδιορισμού των μέτρων για το χρέος. Η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στο οικονομικό επιτελείο στην Ουάσιγκτον ότι στόχος είναι η συμφωνία να κλείσει πριν από το καλοκαίρι, κάτι που ωστόσο ερμηνεύεται και ως πιθανότητα το όλο ζήτημα να τελειώσει στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου.

Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα με στόχο να κλείσουν κάθε λεπτομέρεια της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου να έχει συνταχθεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα επιτρέψει το οριστικό κλείσιμό της.

Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου το πακέτο με τα μέτρα μαζί και με τα αντίμετρα θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη 10 Μαϊου για να ψηφιστεί την Παρασκευή 12 Μαΐου. Οι ημερομηνίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

The post Τι είπε ο Σόιμπλε στον Τσακαλώτο για τη συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα